С напредване на възрастта бавно и някак неусетно тялото на човек се променя. Една сутрин ставаш и с учудване разбираш, че кръстът те боли или че мускулите ти са се схванали без видима причина. А онзи ден, когато се опита да прочетеш нещо и се наложи да присвиеш очи... Колкото и да не ни се иска след 40-годишна възраст, забелязваме първите признаци на остаряването. Но не бива да пренебрегваме сигналите на тялото си, а да се погрижим за него, докато е време.

Много хора смятат, че остеопорозата е просто част от стареенето. "Крехки кости? Че кой ги няма на 60?! Счупени прешлени - случва се, какво да се направи..." Това обаче съвсем не е така. Остеопорозата не е само симптом на остаряването, а сериозно заболяване, което може да се контролира. За съжаление болестта е често срещана, но и подценявана. Рискът от появата на остеопороза е равен на този от рак на гърдата, на яйчниците и матката взети заедно! Правите своя профилактичен преглед на гърдите, но нито веднъж на костите. Защо? Една на всеки три жени и един на всеки пет мъже над 50-годишна възраст ще имат поне по една фрактура през живота си, дължаща се на крехки кости.

Болестта

Остеопорозата е хронично заболяване на костите, при което е нарушен балансът между това костта да се образува и да се разгражда. Може би не сте се замисляли, но костта е жива тъкан, която непрекъснато се регенерира. След 40-годишна възраст разграждането на костите вече е по-бързо, отколкото изграждането и костната плътност намалява. При остеопорозата обаче плътността на костите е толкова малка, че понякога дори едно леко движение или по-силно кихане може да доведе до счупване, а то до болки и страдания.

Застрашени ли сте?

Добре е да познавате основните рискови фактори, които могат да доведат до остеопорозата, за да ги избягвате и да ги преодолеете:

  • Обездвижване. Често си говорим, че трябва да се движим, че упражненията са здраве, но знаете ли, че колкото по-голяма е физическата ви активност, толкова по-здрави са костите ви? Заседяването на пейката с приятелки не е достатъчно, време е за една дълга разходка или малко работа в градината.
  • Цигари, кафе и алкохол. Костите ви ще страдат, ако пиете по повече от четири кафета дневно и/или 30 mg чист алкохол (това е четвърт литър вино или половин литър бира). Цигарите освен на белия дроб влияят пагубно и на костите.
  • Ниско тегло. Да, повечето дами копнеят да са слаби дори на 70 години, но прекалено ниското тегло (под BMI 18.5 kg/m2) често води до липса на хранителни вещества, които са важни за костния метаболизъм, като например калций.
  • Лекарства. За съжаление някои медикаменти могат да ускорят загубата на костна плътност. Част от тях включват хапчета срещу тежки алергии, астма, ревматологични или имунологични заболявания, такива за "разреждане на кръвта", против епилепсия, антидепресанти, лекарства за потискане на киселинността на стомашните сокове и др. Приемането на хормони срещу забременяване също може да повлияе негативно на костите.

Съществуват и рискови фактори, върху които няма как да повлияете - възрастта, наследственият фактор, някои придружаващи заболявания.

Имам ли остеопороза?

Няма спор, над определена възраст всеки трябва да направи изследване на костната плътност, за да разбере дали страда от остеопороза. Тестът ще ви отнеме няколко минути, точно толкова, колкото да поговорите със съседката или да отидете до най-близкия магазин. При остеодензитометрията или т.нар. DXA скенер се изследват костната плътност на лумбалните прешлени и в горната част на бедрото. Облъчването е минимално, трае само няколко минути, безболезнено е, а може да ви спаси от счупвания и много болки, които често съпътстват остеопорозата. Добре е да знаете, че DXA е единственият метод за измерване на костната плътност, признат от Световната здравна организация.

Какъв е пътят? Първо посетете своя личен лекар и споделете своето желание да направите изследване за костната плътност. При нужда той ще ви насочи към ендокринолог - специалист по остеопороза, който от своя страна ще насрочи DXA скенер и ще разгледа резултатите.

Ако се чудите как протича тестът, ето какво трябва да знаете. Когато отидете в центъра за изследване, специалист ще нагласи апарата, така че да съответства на вашата възраст, тегло и ръст. След това ще ви сложат да легнете на кушетката без да е необходимо да се събличате. Ще ви накарат да махнете дрехите, ако по тях има метални копчета, капси, ципове и т.н. Ще повдигнат краката ви с възглавница и изследването започва. Важното е да останете спокойни и да не се движите. След първата снимка лаборантът ще ви помоли да се преместите леко и да разтворите крака. И това е всичко! След като получите резултата, задължително отидете при вашия лекар, за да го обсъдите. Ако всичко е наред, ще направите изследването след 2 години.

Притеснявате се за лъчението? Забравете! Лъчевото натоварване при остеодензитометрията е много ниско. При изследване на лумбалните прешлени то е едва 3 до 5 микросиверта. За сравнение - при полет над Атлантическия океан получавате доза радиация, равняваща се на 60 микросиверта.

Имам крехки кости, ами сега...

Резултатите от изследването не са обнадеждаващи и лекарят ви съобщава, че имате остеопороза, а костите ви са тънки, като лист хартия. Не се стряскайте, но не игнорирайте болестта и не я приемайте като част от старостта. Добрата новина е, че чрез правилно лечение и промяна на начина на живот, ще може да заздравите костите си. Важно е да запомните, че само с едно лекарство не става. Трябва да спазвате определен хранителен режим, да внимавате при някои ежедневни дейности, да вземате достатъчно хранителни добавки и, разбира се, да се движите повече. Все пак не всички упражнения са подходящи и ако искате да участвате в маратона на Олимпиадата в Париж тази година, едва ли ще ви се отдаде такава възможност. Сега е време да помолите своята по-силна половинка да донесе торбите от пазара или да сложите красива силиконова подложка пред вратата, за да не се подхлъзнете на излизане от банята.

Не забравяйте, че грижата за себе си изисква толкова малко. Не позволявайте нито една кост да се счупи!

BGR-NP-0524-80005

С подкрепата на: Амджен България
ИЗБРАНО
ИЗБРАНО