От същата реакция се образуват вредни газове, които могат да поразят белите дробове, сърцето, нервната система. Проблемът бил толкова сериозен, че американските здравни власти са започнали активна образователна кампания, пише БТА.

"Тази миризма на хлор в басейна всъщност не е хлор. Това, което обонянието ви усеща, са химикали, които се образуват, когато хлорът се смесва с урина, пот и мръсотия от телата на плуващите", каза Крис Уайънт, председател на Американския съвет по качество и безопасност на водата, цитиран от БТА.

Въпреки твърденията, че във водата се поставят химикали, които се оцветяват при урина, всъщност е много трудно да бъде установено кога някой не е спазил приличие.

Най-добрият индикатор за това са зачервените очи. Урината в обработените с хлор плувни басейни в действителност намалява ефекта на хлора и това означава, че трябва да се увеличи неговото количество. Дори и това да бъде направено, хлорът не се справя с много бактерии и те продължават да си виреят в басейна с дни, след като са се появили.

Затова експертите настояват къпещите се в басейните да бъдат много внимателни с хигиената и да се мият добре, преди да влязат в тях, както и да се облекчават в тоалетните.

"Не става въпрос за високи технологии, а за най-обикновена благовъзпитаност. Хората трябва да използват басейна, за да плуват, тоалетната - за да ходят по малка нужда, а душовете - за да се изкъпят, преди да влязат в басейна. Всичко е толкова просто", коментира Микеле Хлавса, ръководител на Програмата за безопасно плуване към американския Център за контрол на инфекциозните заболявания.