Април смело и уверено настъпи с почти летни температури и слънчево време. Неслучайно хората казват, че пролетта е началото на новия живот, на събуждането.

Все повече изпитват желание да спортуват навън и да влязат във форма за предстоящото лято, което чука на вратата. Точно поради тази причина Huawei стартира и компания, в която отправя три предизвикателства, свързани със здравословния начин на живот. За 21 дни, от 1 до 21 април, да направим 1500 крачки, 6 тренировки по поне половин час всяка и да спим общо 150 часа. Можете да видите подробностите и да участвате за атрактивни награди на Facebook страницата на Huawei Mobile, а днес разговаряме с дългогодишния посланик на марката у нас - Ивет Лалова, за ходенето като най-достъпното за всички упражнение, и разбира се, по малко и за останалите две предизвикателства.

снимка: Huawei

Можем ли да наречем ходенето спорт?

Не, но можем да го наречем най-добрата медицина. Подобрява настроението, намалява холестерола, помага за поддържане на здравословно тегло и подобрява съня. Само 30 минути всеки ден могат да подобрят сърдечно-съдовата форма, да укрепят костите, да намалят излишните телесни мазнини и да повишат мускулната сила и издръжливост.

Най-често мерим ходенето като брой крачки, но те ли са единственият важен параметър за здравословно движение? Има ли значение как ходим?

Броят крачки е една чудесна цел, която можем да си поставяме всекидневно или за по-дълъг период от време, каквото е предизвикателството на Huawei за месеца на здравето. Още по-важно обаче е темпото на ходене, ако искаме да усетим всички негови ползи. Десетки проучвания по темата показват, че по-бързата скорост е от голямо значение за нашето здраве и може да ни предпази от редица заболявания.

снимка: Huawei

Можем ли да изваяме фигура с ходене?

Можем, разбира се. Ходенето е прекрасен начин за топене на мазнини. Ако искаме да постигнем мускулен тонус, можем да ходим повече срещу наклон или неравни терени.

Ти по колко крачки правиш на ден?

В момента не повече от 5000, но все пак съм бременна и крачките не са основната цел. Целта е да се чувствам добре заради самото движение и да не задържам прекалено много вода. Ходенето е препоръчително за всички здрави бременни жени, защото е изключително щадящо към тялото, а носи многобройни позитиви.

Слушаш ли музика по време на ходене? Ако да, каква, как тя ти помага?

Винаги слушам музика докато ходя или бягам. Музиката за мен е ритъм и влизайки в ритъма на самото парче, винаги съм усещала прилив на енергия и ентусиазъм да направя тренировката си. Съответно музиката трябва да е по-жива и ритмична. Такава, която те кара да танцуваш.

Кого би нарекла трениращ човек? Малко или много са 2 тренировки по половин час седмично?

Трениращ човек бих нарекла този, който тренира всекидневно с ясна и конкретна цел, какви резултати иска да постигне. Две тренировки седмично по половин час допринасят за по-здравословен живот и каквото и да си говорим са по-добре от никакви тренировки, затова нека фокуса ни е върху това, че движението е живот, но и най-добрата инвестиция в нашето здраве.

снимка: Huawei

Всички знаем, че добрият сън е ключов за физическото и прихическото здраве, но колко важен е при тренировки? Колко е твоят личен здравословен минимум? Какви са твоите съвети за постигане на по-качествен сън?

Сънят е най-доброто възстановително средство. По време на най-дълбоката фаза на сън REM, нашето тяло изключва повечето си функции и започва "ремонт" на всички клетки и тъкани, които имат нужда. Тази способност да се възстановяваме е от изключително значение и затова и нашият сън трябва на бъде приоритет. Лично за мен здравословния минимум е 7-8 часа, като е важно да изключим мобилните устройства, по възможност и телевизора, да почетем малко и в стаята да има свеж въздух и малко по-ниска температура. И най-важното, да изчистим съзнанието си от всякакви мисли, старите хора са го казали: "Утрото е по-мъдро от вечерта".

И какво Ивет потвърди, ходенето е изключително приятна физическа активност, която оказва благоприятно въздействие върху целия ви организъм. Редовните разходки са подходящи за всяка възраст и физическа подготовка, безплатни са и се вписват лесно във всяка ежедневна рутина.

Движението е здраве, а здравето - живот. 

С подкрепата на: Huawei