Инсулинът е основен хормон, който контролира нивата на кръвната захар. Той се произвежда от панкреаса  - жлеза, намираща се зад стомаха. Когато панкреасът ви усети висока кръвна захар, той произвежда повече инсулин, за да преодолее съпротивлението и да я намали. С времето това може да изтощи клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин, което често се среща като диабет тип 2. Също така, продължителната висока кръвна захар може да увреди нервите и органите.

Хората, които са най-застрашени от инсулинова резистентност са тези, които имат фамилна анамнеза, както и тези, които са с наднормено тегло или имат затлъстяване.

Също така зависи и и колко чувствителни са вашите клетки към хормона. Начинът на живот може да ви помогне да намалите инсулиновата резистентност и риска от много заболявания, включително диабет. 

Ето и няколко съвета, с които да се предпазите.

1.Започнете да тренирате

Редовното спортуване е един от най-добрите начини, с които да повишите чувствителността си към инсулина. Високо интензивните тренировки я подобряват - те ще помогнат да редуцирате теглото си и да контролирате кръвната захар. Енергичните разходки също вършат работа. 

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Стремете се към 40-45 минути интензивна физическа активност. 

2.Намалете въглехидратите

Въглехидратите са основните фактори, които причиняват повишаване на нивата на инсулин в кръвта. Тук не визираме плодовете и зеленчуците, а въглехидратите, които идват от захар, тестени изделия, бял ориз, картофи. Консумирайте полезни мазнини от ядки, зехтин, авокадо.

Снимка: Shutterstock

Хубаво е да увеличите консумацията на риба, като едни от най-подходящите са сьомга и бяла риба. Избягвайте сладките неща като шоколад и вафли.

3. Сведете стреса до минимум

Стресът влияе върху способността на организма ви да регулира кръвната захар. Той насърчава тялото да премине в режим "борба", който стимулира производството на хормони на стреса като кортизол.

Снимка: iStock by Getty Images

4. Добавете щипка канела

Канелата е подправка известна със способността си да намалява кръвната захар и да повишава инсулиновата чувствителност.

freeimages.com

5. Пийте повече зелен чай

Зеленият чай е отлична напитка за вашето здраве.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Също така е чудесен избор за хора с диабет тип 2 или тези, които са изложени на риск от това. Няколко проучвания са установили, че пиенето на зелен чай може да увеличи въпросната инсулинова чувствителност и да понижи нивата на кръвната захар.