Зимата си има своя собствен чар, но това понякога се отразява много на нашата кожа, ако не полагаме нужните грижи за нея. Минусовите температури, вятъра и дъжда в комбинация с изсушаващите ефекти на отоплението в домовете ни, й нанасят сериозни вреди. Всичко това, разбира се, не е повод да се плашите, а просто да полагате нужните грижи за този период от годината.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ще ви предложим няколко начина, с които да се справите през тези месеци.

1. Използвайте почистващи препарати без аромати. Избягвайте употребата на сапун, тъй като ако е грешния може да засили сърбежа и сухата кожа. Доста от сапуните съдържат дразнещи съставки и ароматизанти. Важно е да избирате почистващи препарати, които съдържат овлажнители. Най-важното е продуктите са да базирани на естествени съставки.

2. Обърнете внимание и на ръцете си. Кожата на ръцете е  по-тънка и има по-малко мастни жлези в сравнение с кожата на всяка друга част на тялото. Влагата от тях изчезва доста по-бързо, което ги прави склонни към напукване. През зимата е добре да използвате хидратиращ крем. 

Източник: iStock

3. Слънцезащитният крем е важен дори и през зимата. Слънчевите лъчи могат да доведат до раздразнение на кожата независимо дали е лято или зима. Точно заради това е важно да използваме такъв крем независимо от сезона.

4. Хранете се здравословно и пийте достатъчно течности. Приемът на вода често, но на малки глътки е част от грижата за чувствителната кожа през зимата, тъй като водата помага да се предотврати сухотата й. Добре е да пиете по  1,5 до 2 литра вода на ден. Можете да консумирате плодове, зеленчуци, салати и сокове.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

5. Подходящи дрехи, които не ги дразнят. Много от платовете могат да раздразнят кожата ви. Носете по-леки дрехи от дишаща материя. Пазете и ръцете си с ръкавици. Ако обичате вълнени ръкавици е добре да потърсите такива с подплата от памук.