В тази статия ще ви говоря за вашата изморена дехидратирана кожа, склонна към атопизъм или просто дразнещо суха. За кожата на човек, който има удоволствието да я излага на климатичните особености на четири сезона, така вълнуващо рекламирани от детска възраст като нещо, което трябва да ни накара да се чувстваме по-специални, заради честта да видим целия цикъл на живота - от раждането до смъртта, та чак до новото прераждане... засега на природата само. Замисляли ли сте се защо нашата природа прави това, а онази, в мразовития север или изгарящия юг - не? Ами принудена е, защото климата направо я убива.

Какво е общото между африканците и ескимосите?

Много на север или няма растителност, или тя представлява сухи папрати, плодни храсти и иглолистни дървета. Те преживяват екстремните ниски температури заради приспособленията си да задържат вода, без тя да замръзва и така да поддържат постоянна хидратация при намалена слънчева светлина.

Същото се случва и в много знойните горещини в Централна Африка, с тази разлика, че там бурната растителност е привилегирована - малко преди да изгори от жаркото слънце и да изразходи целия съхранен воден резерв, тя възстановява баланса чрез период на тежки и напоителни дъждове.

И какво излиза, че у нас единственото приспособление на местната природа е в способността да се реновира - да умре за малко и после пак да се роди. А причината за това е, защото не може да живее в екстремни условия, тоест на дълги температурни годишни амплитуди от по 60 градуса. Доказателство? През малкото години, в които летата са били влажни и прохладни, а зимите - меки и топли, овощните дървета раждат през цялата година. Иначе високите температури изгарят и дехидратират листата, които есенния вятър и дъждове ги изтръскват от дърветата. Ако останат зелени до зимата, тогава тя ги замразява и те изгниват.

Защо казвам всичко това? Защото и хората сме така. Това, което е изложено на климата, е нашата обвивка - кожата. Местното население в горещите пояси съвсем не случайно има черна кожа, приспособима за целогодишните високи температури. Същото важи за високопланинските хора, които са изложени на ветрове и силно слънце. Тъмна е и кожата на местните в най-северните райони - ескимоси, монголоиди, фини и т.н. Причината е една и съща - на много студено и на много топло кожата страда по сходен начин - изсъхва.

Затова кожите на тези народи имат много високо съдържание на меланин, което предоставя ефективна защита срещу вредните UV лъчи на слънцето. Така се намалява риска от слънчеви изгаряния (дори на север, където слънцето е ниско, което го прави силно), и преждевременно стареене на кожата.

Независимо дали на студено или на топло пребивават тези хора целогодишно, кожите им са по-плътни и имат по-голям брой себумни жлези, които произвеждат мазнина. Това помага за запазване на влагата и предпазва кожата от изсушаване. За разлика от африканците, които имат висока концентрация и на потни жлези, за да спомагат охлаждането, северните народи пък произвеждат повече кератин, който е белтъчен материал, подпомагащ укрепването на кожата и предпазването й от студа. Хората и от двете климатични крайности имат гъсти тъмни коси, които изолират студа и горещината.

Ние обаче не сме защитени от екстремните температури и понеже не можем да загиваме зимъска и да се раждаме напролет, сме напрегнали ума си и сме създали изкуствени условия за адаптация - климатици, топлоцентрали, тъмни очила, разни материи, които да ни топлят и охлаждат или изолират температурите, консерванти, за да държат храната ни по-дълго и разни химикали, за да я карат да зрее, когато е набрана зелена, хладилници и какво ли не. Забележете как развитите държави са все облагодетелствани с по четири сезона, без значение от дължината на адаптивните - пролет и есен... И вече кожата ни вместо да мръзне и изсъхва през горещите и студени дни, съхне от климатиците, от изкуствената топлина, от изкуствените материи, от изкуствените продукти в храната ни и от изкуствените съставки в козметиката.

Балансирано хранене? Не мисля.

След като стана ясно, че от въздуха зависи количеството вода не само за кожата ни, към факторите, влияещи върху състоянието на най-големия орган в човешкото тяло трябва да прибавим и храната. От състава ѝ зависи разпределението на вода и мазнини в клетките ѝ.

Природата се е опитала да ни помогне и като ни е лишила от храна, богата на минерали и вода в лицето на листни зеленчуци и плодове, е сметнала, че при ниски температури ще сме по-защитени от измръзване, ако преминем на месна диета и увеличим количеството на мазнини в състава на кожата си. Ние обаче вярваме, че балансираното хранене представлява отглеждан на изкуствено осветление зарзават, или по-лошото - внос на пресни, но мощно убити с химия марули, домати и краставици, които вместо минерали, доставят на клетките ни доволно количество токсични молекули.

Нещо подобно ни се случва и през лятото. Барбекюто е всичко, от което не се нуждае нашата кожа, освен ако върху него не се пекат зеленчуци. Лятото е време за свежи зелени храни с богато съдържание на вода и минерали, които ще дадат достатъчно ресурс на кожата да се прочиства и охлажда през потните жлези и все пак да не се дехидратира. Вместо това, ние отново "балансираме" с тежки меса, като свинското, което ненужно омазнява и "запушва" порите на кожата, и тя, изложена на жаркото слънце, се приготвя до хрупкава коричка... Ама суха.

И сега какво?

Естествено, ще ви препоръчам мерки за скоростно възстановяване на кожа, която поради хормонални, генетични, автоимунни, диетични, водни, химични или каквито и да е причини се е превърнала в пресъхнала и напукана почва, върху която расте единствено сърбеж, повърхност като фина шкурка и чувство за стягане като от стреч фолио, и от която се сипе при допир, подобно пърхот, обилно количество клетъчна трупна маса.

Сега ще кажете сигурно, че на пазара е пълно с хидратиращи продукти и че няма с какво да ви изненадам, но ако сте обърнали внимание, повечето от тях имат индикация "задържат влагата", което откъдето и да го погледнем, е парадоксално. Ако кожата имаше влага, нямаше да е суха...

Има обаче природни масла, които образуват защитен филм върху кожните клетки, без да влияят на естествената бариера и без допълнително да я изсушават. Козметични компании, като испанския гигант Laboratorios BABÈ не пестят ресурс да създават патентовани формули, които имат реален ефект върху състоянието на кожата, за да премахнат всяко усещане за дискомфорт и още след първото нанасяне практически да се усетите с нова кожа.

SOS при суха кожа

Тук ще представя няколко неприятни ефекта на сухата кожа и доста бюджетните им алтернативи за спешно справяне:

 1. Сърбеж, атопизъм, напукване, студова алергия - При такова състояние трябва да се действа бързо и максимално ефективно. Успокояващият спрей SOS действа мигновено като премахва всяко чувство за дискомфорт чрез патентованата си формула. Нужно е да се нанесе необходимото количество от 20 см. Разстояние и да се изчака абсорбирането му. Комплексът му от про- и пребиотик балансира кожния микробиом и не позволява на възпалението да се разраства.

  Снимка: Laboratorios BABÉ

 2. Водата дехидратира сухата кожа, особено ако е придружена с измивна козметика, която е агресивна - Всяка суха кожа е усетила върху себе си парадокса да изсъхва повече след намокряне. За съжаление, макар и да изглежда като напукана почва, нейната хидратацията не се случва чрез поливане. Душ олиото на BABÈ обаче не съдържа вода като повечето подобни хигиенни продукти, а емолиентни масла и ефектът след баня е все едно сте си взели не душ, а магична вана, която е превърнала кожата ви от състояние на шкурка, в кадифена мекота. Тайната е в комбинацията от мастни киселини, които обаче няма да омазнят дрехите ви. Единственото условие е мокротата да се попие, а да не се шкури с хавлията, както повечето сухокожни сме свикнали.

  Снимка: Laboratorios BABÉ

 3. Повечето ефикасни лосиони за суха кожа са много плътни и мазни, и трябва или да попиват толкова дълго, че да изстинем, или да пренесем част от тях върху дрехите си - Но не и с Балсам олиото на BABÈ, който само изглежда като балсам, докато не срещне сухотата на вашата кожа. Тогава мигновено се превръща в нежно олио със способността за бързо попиване и запазване на ефекта без да оставя следа върху дрехите ви. Да усетите кожата си мека, еластична и свободно дишаща е това, което ще ви накара да наложите вето върху употребата на Балсама от останалите членове на семейството, въпреки, че този продукт е една богата храна за всеки тип кожа.

  Снимка: Laboratorios BABÉ

 4. Ръцете са тежката драма на жените със суха кожа, заради това, че не могат да ги гримират. В лицето можем да изглеждаме и 15-годишни, особено с някой и друг филтър/филър, но хората са казали - Възрастта се познава по кожата на ръцете. Ами имаме и за това продукт, при това с толкова лека консистенция, че спокойно можете да намажете ръцете си в момента, в който видите чаровният мъж от бара да се отправя към вас. Докато трябва да се ръкувате, Възстановяващият крем за ръце ще се е настанил удобно върху кожата ви и ще се наслади на първия допир от ръкостискането. При това без да се мести върху другата ръка. Вие може да забравите след време това ръкостискане, но този мъж няма да забрави мекотата на ръцете ви. А ръкавиците можете да подарите на барманката, защото няма да ви трябват - Кремът ви пази от студ и вятър.

  Снимка: Laboratorios BABÉ

 5. Сухата кожа върви със сухи устни. Доста неприятно, предвид факта, че ръцете ви са Вече така неустоими, да не говорим за кожата на тялото. Е, за цялостен завършек на серията за суха и атопична кожа, Laboratorios BABÈ са се погрижили, логично, не само за кожата на лицето ви, но и за устните. Обикновено те са най-проблемната зона, защото са изложени на всички сурови климатични условия. В допълнение, сухите устни са дразнещи и ни карат или често да ги навлажняваме с език или да чоплим кожички от тях, което ги изсушава и замърсява допълнително. Кремът за възстановяване на устни е истинска магия - масла, витамини и патентовани тайни, които изключително дискретно подчертават възобновения ви естествен контур, добавяйки мек блясък, който съвсем изненадващо отсъства, ако намажете с крема изсъхналата и болезнена част около ноздрите, появяваща се редовно при хрема. 2 в 1 плюс комфорт и визия различна от устни, обилно намазани с краве масло, както често ни карат да изглеждаме разни други подобни продукти.

  Снимка: Laboratorios BABÉ

В заключение искам да добавя, че това не са зимни продукти. Понеже ще свикнете бързо с новата си кожа, лятото ще имате нужда отново от тях и тогава с удивление ще видите адаптивните им свойства към различните климатични условия.

С подкрепата на: Laboratorios BABÉ