Преди да вземете четката е важно да знаете как да го правите правилно и кои зони трябва да се избягват по време на процеса.

Какво представлява сухото четкане?

Това е ежедневен масаж на тялото със суха четка с твърд косъм, който помага да се отървете от лющещата се кожа, да засилите кръвообращението, да детоксикирате, да подпомогнете храносмилането - и дори да подобрите появата на целулит. В текста по-долу ще откриете някои полезни съвети за сухо четкане, особено ако имате чувствителна кожа.

Ползи от сухото четкане

Сухото четкане е придобило популярност по няколко причини:

Детоксикация на кожата

Механичното действие на сухото четкане е отлично за ексфолиране на грубата и суха кожа. То отпушва порите, помага за детоксикацията на кожата чрез засилване на кръвообращението и насърчаване на лимфния поток. Освен това, като отпушва порите, тялото по-лесно се изпотява и изхвърля токсините в организма ви.

Стимулиране на нервната система

Сухото четкане може да ви накара да се чувствате добре, тъй като има допълнителна полза от стимулирането на нервната система. Тя може също така да ви накара да се почувствате ободрени.

Придаване на по-сияен блясък на кожата

Премахването на мъртвите кожни клетки може да помогне на кожата ви да стане по-гладка и мека, както и временно да придаде на кожата ви по-светъл вид.

По-нежно за кожата от търкането под душа

Горещата вода възпалява кожата ви и дори премахва маслата, мазнините и протеините, които я поддържат здрава. Това може да причини зачервяване и сърбеж. Четкането на кожата, докато е суха, ви позволява да я ексфолирате и да засилите кръвообращението, без да я лишавате от влага, както може да направи горещата вода под душа.

Каква четка да използвам за сухо четкане?

Трябва да използвате четка за баня или душ с естествен твърд косъм, за предпочитане с дълга дръжка. Някои косъмчета са по-твърди от други и това зависи от чувствителността и предпочитанията на кожата ви. Дългата дръжка е полезна за труднодостъпни зони като гърба.

Мога ли да използвам суха четка при чувствителна кожа или други кожни заболявания?

Възможно е да използвате суха четка, ако имате чувствителна кожа. За да е напълно ефективно сухото четкане, косъмчетата трябва да са доста твърди. Но ако кожата ви е твърде чувствителна, можете да използвате обикновена суха кърпа за миене. Ако забележите зачервяване, подуване или възпаление по време на четкане, веднага спрете.

Никога не четкайте със суха четка бенки, брадавици или повдигнати неравности, наред с много други неща. Не използвайте суха четка или кърпа върху кожа, която е напукана. Това включва порязвания, одрасквания, лезии, рани или изгорена кожа, включително слънчеви изгаряния. Никога не почиствайте с четка местата с инфекция, зачервяване или общо раздразнение, възпаление, целулит или рак на кожата. Спрете сухото четкане, ако кожата се раздразни или възпали. Избягвайте използването на суха четка върху лицето си, тъй като кожата е по-чувствителна, отколкото на останалата част от тялото. За ексфолиране на лицето, използвайте по-нежни продукти и методи, които са предназначени специално за него

Кога трябва да използвам суха четка?

Най-подходящото време за сухо четкане е непосредствено преди душ. Тогава можете да отмиете мъртвите кожни клетки и лющещата се кожа. Не забравяйте да нанесете лосион след това, за да върнете влагата в кожата си.

Как да почиствам кожата си със суха четка?

Ако сте начинаещи в сухото четкане или не сте сигурни дали го правите правилно, спазвайте следните съвети:

  • Използвайки четка с естествен косъм, започнете от стъпалата или глезените и се движете нагоре с дълги, плавни движения по крайниците.
  • След това движете четката с кръгови движения по торса и гърба.
  • Намалете натиска върху чувствителни зони като корема, гърдите и шията. 
  • Достатъчни са няколко застъпващи се движения за всяка област. 
  • Използвайте сухата четка веднъж дневно и вземайте душ веднага след това.
  • Не забравяйте, че трябва да започнете процеса, като първо опознаете кожата, за да видите дали има зони, които да избягвате.