Чудели ли сте се някога как в романтичните филми двойките сякаш нямат никакви проблеми с лошия дъх сутрин? Е, това е само във филмите. Всеки страда от неприятен дъх в устата след събуждане. Понякога обаче той е доста по-натрапчив и труден за отстраняване. Ежедневните ни навици доста помагат за неприятния ни дъх сутрин.

Вижте какви са най-честите причини за него и как да се преборим с неприятния сутрешен дъх.

Без съмнение знаете от зъболекаря си, че трябва ежедневно да миете зъбите си и да ги почиствате с конец. Но съществуват и други фактори, които могат да накарат устата ви сутрин да ухае по не най-добрия начин.

Сухота в устата

Слюнката отмива бактериите от устната кухина, които са отговорни за лошия дъх. Тъй като нощем произвеждаме по-малко слюнка и устата ни става по-суха, сутрин се будим с по-лош дъх.

Консумацията на определени храни

Хранителните ни навици са тясно свързани с лошия дъх в устата. И макар че хапването на лук и чесън да е много полезно за редица здравословни проблеми, за дъха ни сутрин често виновниците са точно те.

Специфични здравословни състояния

Много от хората, които страдат от киселинен рефлукс (състояние, което кара храната да се връща по хранопровода), често имат по-неприятен дъх.

Как да се справим с лошия дух сутрин

На използвайте вода за уста всеки ден

Водата за уста ще ви отърве от лошия дъх за кратко, но тя допълнително изсушава устата, което води отново до появата на неприятен дъх. Повечето такива води съдържат алкохол, който нарушава нормалното производство на слюнка.

Постарайте се да не спите с отворена уста

Спането с отворена уста е вредно по много причини. То може да доведе и до сериозни дентални проблеми, изкривяване на захапката, хроничен лош дъх. То променя нормалния pH баланс в устната кухина и променя средата, в която започват да се развъждат повече бактерии.

Олио вместо вода за уста

Този метод е доста стар и произлиза от Индия. Действа и за избелване на зъбите. Взимате една супена лъжица олио и жабурите устата си с него в продължение на 15 минути. Мазнината улавя бактериите в устната кухина и те се разтварят. Можете да използвате всякакво олио, но за предпочитане са кокосовото и зехтинът.

Внимавайте с кафето

Макар че за много хора денят не може да започне без кафе, много често именно то е причината за лошия дъх сутрин. Кафето също изсушава устата. А когато прибавите мляко или сметана към кафето, нещата стават още по-сериозни. Млечните продукти често предизвикват лош дъх.

Не пропускайте почистването на езика при сутрешния тоалет

Много хора обръщат внимание на миенето на зъбите и почистването им с конец, но забравят да почистят езика си. А най-често точно в тази зона са съсредоточени повече бактерии, отговорни за лошия дъх.

Внимавайте как дишате

Дишането през устата всеки ден също помага за появата на лош дъх. Винаги се старайте да вдишвате през носа и да издишвате през устата.