Въпреки че всеки от нас е чувал в детството си фразата „Изпий си млякото – полезно е“, през последните години мнозина се поддадоха на съмнението дали бабите им са били прави, заради десетките знайни и незнайни теоретици, които незаслужено лепнаха етикета „вредни“ на млякото и продуктите, произвеждани от него.
Сега обаче е време да ги реабилитираме и да ги върнем в графата „Полезни“. И то най-вече, защото натуралните млечни продукти – сирене, кашкавал, извара и т.н., са изключително важни за здравето ни, тъй като съдържат множество витамини, белтъчини, въглехидрати, аминокиселини, минерални соли и микроелементи. Да не забравяме и млечно-киселите бактерии лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, които държат под контрол лошите бактерии в организма, произвеждат продукти, необходими за обмяната на веществата и подобряват храносмилането. Затова не трябва да се лишаваме от млечните продукти, освен ако нямаме доказана непоносимост или алергия, и те трябва да присъстват на ежедневната ни трапеза.
Макар че традиционно се говори много по-често за ползите от консумацията на сирене, ние ще обърнем внимание първо на вкусното изкушение – кашкавала. Той може да се направи от биволско, козе, овче или краве мляко, което цистерните на „Димитър Маджаров“ всеки ден събират от Стамболийски чак до Елхово.
Когато пристигне в мандрата, млякото се тества и охлажда, и влиза в цикъла на производство. Кашкавалът трябва да зрее достатъчно дълго – повече от 60 дни, за да придобие вкуса, който познаваме и обичаме. В него, както и в сиренето, не се влагат сухо мляко или растителни мазнини – само свежо мляко! За производството на 1 килограм кашкавал са необходими между 8 и 10 литра мляко. Почитателите на кашкавала със сигурност ще се зарадват да научат, че любимият им продукт е полезен за здравето на сърцето. Доказано е, че ежедневната консумация на 40 грама кашкавал снижава риска от сърдечно-съдови заболявания с 14%, а от инсулт с 10 процента.
Според изследване на Университета в Копенхаген, хората, които редовно слагат кашкавал на трапезата си, имат повишени нива на "добрия" холестерол. Липопротеинът с висока плътност (HDL), известен като "добър" холестерол, има свойството да подпомага отстраняването на плаките на "лошия" холестерол (LDL - липопротеин с ниска плътност) от артериите, като по този начин понижава риска от развитие на сърдечносъдови и метаболитни болести. Експертите напомнят, че ниските нива на "добрия" холестерол са свързани с опасност от заболявания на сърцето.
Кашкавалът от козе мляко пък е добър избор за хората, които не могат да усвояват краве мляко.
Една от причините е, че козето мляко съдържа по-малко лактоза. Всъщност именно химическият състав на козето мляко го прави близък до кърмата, а наскоро Европейският орган за безопасност на храните обяви, че млякото е подходящ източник на протеини за кърмачета. Освен това кашкавалът е чудесен източник на калций, витамин В12, фосфор и селен, а само едно тънко резенче от него съдържа 6,7 грама протеини, колкото чаша мляко.
Ядене без сирене е като ден без слънце
Тази стара френска поговорка е напълно валидна и за хиляди българи, които не сядат на трапезата без парченце истинско саламурено сирене. Между 4 и 6 литра мляко са необходими за производството на 1 кг сирене, в зависимост от това дали то е краве, козе, овче или биволско. За да получи умерено соления си и приятно изразен млечен вкус, сиренето от козе, овче или биволско мляко трябва да премине през период на зреене минимум 60 дни при специална температура, а сиренето от краве мляко – поне 45 дни. Според експерти, 100 грама сирене на ден може да ни предпази от редица заболявания, включително диабет тип 2.
Сиренето е и една от малкото храни, при която калцият се усвоява напълно от организма. Допълнително се съдържат и минералите натрий и фосфор, както и витамини А, B и E. Включено в редовния хранителен режим, сиренето може да помогне и за отслабване, а аминокиселините в него подобряват съня. Особено внимание трябва да бъде отделено на сиренето от биволско мляко, защото тази суровина може да се нарече дори чудодейна.
Биволското мляко е изключително гъсто и пълномаслено, богато на витамин С, Е и D, глобулини и албумини (изграждащи кръвния серум) и високо съдържание на протеини. То успява да възстанови нивата на холестерол в организма, спомага значително за нормализиране на перисталтиката, успокоява подутия стомах, както и предотвратява образуването на газове, а не на последно място – предпазва от анемия. Затова и продуктите от биволско мляко се препоръчват на хора с различни заболявания, засягащи имунната система. След всичко това можем спокойно да заключим, че млечните продукти и най-вече сиренето и кашкавалът са суперхрани.
Но за разлика от голяма част от останалите в списъка, те имат едно огромно предимство – вкусни са!
*Материалът съдържа продуктово позициониране
НАЙ
Теодора Ненова: Училището, което подготвя децата за живота, е доброто училище
"Ние трябва да пазим нашето "ние": Любовта между Пенелопе и Хавиер
Джак Никълсън – самотникът, който копнее за една последна любов
Арестуваха известна руска метъл група по време на концерт заради нацистки символи (видео)
Швеция се готви за "Евровизия" 50 години след победата на ABBA
Арестуваха известна руска метъл група по време на концерт заради нацистки символи (видео)
Швеция се готви за "Евровизия" 50 години след победата на ABBA
"Ние трябва да пазим нашето "ние": Любовта между Пенелопе и Хавиер
Откриваме защо светът затихна с "Нито звук: Ден първи"
Мерил Стрийп връчи на Никол Кидман наградата за цялостни постижения в киното