Кората от нар има редица ползи за здравето, благодарение на своите антибактериални, противовъзпалителни, противогъбични и антивирусни свойства. Кората от нар е пълна с антиоксиданти и може да излекува акне, да помогне за детоксикация на кожата, да предотврати ранните признаци на стареене и да облекчи болките в гърлото и кашлицата. Така че, съхранявайте ги, вместо да ги изхвърляте, за да се възползвате от тези предимства.

1. Може да се бори с акне, пъпки и обриви

Твърди се, че кората от нар притежава антибактериални, антивирусни и противовъзпалителни свойства Тя може ефективно да се бори с кожни проблеми като акне, пъпки и обриви. Кората е богата на антиоксиданти и помага при задържането на бактерии и други инфекции. Анекдотични доказателства сочат, че кората от нар също може да помогне за премахване на мъртвите кожни клетки от лицето ви, когато се използва под формата на пакет за лице или скраб за лице.

2. Помага за детоксикация на тялото

Антиоксидантите проактивно се борят с токсичните агенти в тялото. Следователно, високото съдържание на антиоксиданти в кората от нар е добър инструмент, когато се използва за детоксикация на тялото.

3. Предотвратява бръчки и други признаци на стареене

Прекомерното излагане на слънце и замърсяването са две основни причини за преждевременното стареене. Изследванията показват, че екстрактът от кората на нар - когато се използва с масло от семена - насърчава синтеза на проколаген, бори се с ензимите, които разграждат колагена, и ефективно насърчава растежа на кожните клетки. По този начин естествено и ефективно забавя стареенето на кожата и бръчките.

4. Може да излекува възпалено гърло и кашлица

Кората от нар помага за облекчаване на кашлицата и се използва в прахообразна форма с вода като гаргара за облекчаване на възпалено гърло. Множество проучвания показват, че хидроалкохолният екстракт от кората на нар притежава антибактериални свойства, които могат да помогнат при лечение на възпалено гърло и кашлица.

5. Може да действа като естествен овлажнител и слънцезащитен крем

Елаговата киселина, открита в кората на нар, може да предотврати изсъхването на влагата в кожните клетки, като по този начин поддържа кожата ви хидратирана. Освен това се казва, че кората от нар хидратира и защитава кожата ви от токсините от околната среда и възстановява баланса й на pH. Ето защо те се използват в продуктите за грижа за кожата заради техните овлажняващи свойства.

Останалите 5 ползи, вижте ТУК