Да спортуваме по-често и (най-накрая) да влезем във форма със сигурност е едно от най-честите новогодишни обещания, а много пъти и сред най-често нарушаваните. Дали заради липса на време, отслабена воля или просто, защото не постигаме достатъчно добри резултати (или поне не такива, каквито бихме искали и не толкова бързо, колкото би ни се искало) - факт е, че добрата форма от топ приоритет се превръща в част от списъка с добрите намерения, които да реализираме в бъдеще. Наред с всички изброени фактори, има обаче и нещо друго, за което малцина си дават сметка и това са нашите природни дадености. Подобно на диетите, при тренировките също няма универсална формула и понякога само волята и упоритостта не стигат.

снимки: Lifefitness

Перфектната форма - въпрос на воля или на природни дадености?

Без значение колко мотивирани и стриктни сме в тренировките, добрите резултатите невинаги са гарантирани, дори при спазване на най-строг режим. Това е така, защото всеки от нас има своите природни заложби, закодирани в нашата ДНК, от които зависят неподозирани неща. Гените на всеки човек съдържат определена информация, а от тяхната изява зависи здравословното (в това число и физическото) ни състояние.

С напредването на генетиката днес е по-лесно и достъпно от всякога да си направим генетичен тест, чрез който да определим например мускулната сила, издръжливостта на болка, времето за възстановяване, натрупването на мазнини и много други фактори, свързани с добрата форма. Такъв е и тестът LifeFitness, чрез който лесно и бързо можем да си съставим най-ефективния тренировъчен режим, съобразен изцяло с нуждите на уникалния ни организъм. И така да постигнем мечтаната добра форма и да използваме максимално спортния си капацитет.

 

снимки: Lifefitness

За кого е подходящ тестът LifeFitness ?

LifeFitness е генетичен тест за определяне на индивидуалните реакции на организма към определени тренировъчни програми. Той е подходящ както за професионални спортисти, така и за всеки, който се стреми към добра форма и търси най-добрата фитнес тренировка.

Базираният на ДНК анализ тест дава изчерпателна информация за спортния потенциал на конкретния индивид. Чрез него може да се предвиди скоростта на възстановяване след тренировка, както и евентуалния риск от травми при изпълнението на определени упражнения. LifeFitness изследва общо 32 състояния, разделени в 6 категории. Като за целта се извършва анализ на 60 генетични вариации и над 20 гена в човешкия геном. На базата на ДНК анализа екип от специалисти изготвя персонализирани препоръки за изграждане на двигателен режим заедно с допълнителна полезна информация, която да ни служи през целия живот.

* Материалът е предоставен от Lifefitness