Изследователи от Медицинското училище на "Маунт Синай", Ню Йорк, САЩ, са направили проучване, което показва показва как лечение за безсъние може да помогне за успокояване на силно разстройство на съня, при което страдащите извършват движения и издават силни звуци, докато спят.

Проучването за употребата на лекарството за сън с двоен антагонист на рецептора орексин е публикувано в "The Journal of Neuroscience".

Рецепторните антагонисти действат, като блокират орексина, който помага на тялото да остане будно.

Авторите на изследването наричат ​​своето изследване "първите публикувани данни за лечение на бързо движение на очите". Това засяга повече от 3 млн. американци над 50 години. Те издават звуци или правят внезапни, несъзнателни движения на ръцете и краката по време на сън. Тези движения могат дори да наранят спящите или партньорите до тях.

Снимка: iStock by Getty Images

Според учените разстройството явно се развива поради загуби на функции на мозъчните клетки, пише БТА. Една от причините е натрупване на тау протеин.

Авторите на изследването са установили, че след прилагане на двоен антагонист на орексин рецептор два пъти в рамките на 24-часов период, лекарството не само намалява времето, необходимо за заспиване, но и повишава качеството и продължителността на съня.