Добре известно е, че стресът може да навреди на цялостното здраве. Но може ли той действително да промени физиологията на мозъка? Науката казва "да".

Определяне на стреса

Националният институт за психично здраве определя стреса просто като "реакция на мозъка на всяко изискване". Като се има предвид тази дефиниция, не всеки стрес е лош. Той е просто реакция. Колко е вреден в крайна сметка, зависи от неговата интензивност, продължителност и лечение.

Стресът приема различни форми. Някои от тях са резултат от еднократни, краткосрочни събития - например спор с любим човек. В други случаи той се дължи на повтарящи се състояния, като например справяне с продължително заболяване или трудна работа. Когато повтарящите се условия причиняват стрес, който е интензивен и продължителен за дълъг период от време, той може да се нарече "хроничен" или "токсичен". Въпреки че всеки вид предизвиква физиологични реакции, хроничният е особено проблематичен поради значителните вреди, които може да нанесе на функционирането на тялото и мозъка.

Водещи причини за стреса

Причините за него могат да бъдат различни. Парите и работата са двата основни източника на стрес за възрастните. Други често срещани причинители са семейните отговорности, личните здравословни проблеми, здравословните проблеми, засягащи семейството.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Физиологични ефекти на стреса върху мозъка

Стресът е верижна реакция. "Когато някой преживее стресиращо събитие, амигдалата, област от мозъка, която допринася за емоционалната обработка, изпраща сигнал за бедствие до хипоталамуса", обяснява Harvard Health Publications of Harvard Medical School. "Тази област на мозъка функционира като команден център, комуникирайки с останалата част от тялото чрез нервната система, така че човек да има енергия да се бори".

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Въздействие на хроничния стрес върху мозъка

Въпреки че стресът сам по себе си не е непременно проблемен, натрупването на кортизол в мозъка може да има дългосрочни последици. По този начин хроничният стрес може да доведе до здравословни проблеми. Функциите на кортизола са част от естествения процес на организма. В умерени количества хормонът е напълно нормален и здравословен. Функциите му са многобройни, обяснява Dartmouth Undergraduate Journal of Science. Освен че възстановява баланса в организма след стресово събитие, кортизолът помага за регулиране на нивата на кръвната захар в клетките.

Но при хроничен стрес тялото произвежда повече кортизол, отколкото има възможност да освободи. Именно тогава кортизолът и стресът могат да доведат до проблеми. Високите нива на кортизол могат да изтощят способността на мозъка да функционира правилно. Според редица проучвания хроничният стрес уврежда мозъчната функция по множество начини. Той може да наруши регулирането на синапсите, което води до загуба на общителност и избягване на взаимоотношения с другите. Стресът може да убие мозъчни клетки и дори да намали размера на мозъка. Хроничният стрес има ефект на свиване на префронталния кортекс - областта на мозъка, която отговаря за паметта и ученето.

Shutterstock

Особено младите хора са в състояние да се възстановят от последиците на стреса. Възрастта има пряка връзка с обратимостта на свързаните със стреса увреждания. За възрастните хора е много по-трудно да възстановят или да създадат нови невронни пътища, отколкото за по-младите.