За нас жените, едно от важните условия за това да се чувстваме красиви и харесвани, е косата ни да изглежда здрава и добре поддържана. Вероятно всяка от нас обаче се е сблъсквала поне веднъж с период, в който прическата ѝ да изгуби блясъка си. Освен това, лятото вече е тук и знаем, че тогава косата става още по-суха и твърда. Значително по-податлива на накъсване.

Сред вредните навици, които също застрашават красотата на прическата ни са прекаленото миене, честото използване на преса и сешоар, както и боядисването.

И защото вярваме, че това ще ви направи по-уверени, решихме да ви дадем няколко съвета как да подхраните и съживите косата си:

 1. Стремете се да използвате шампоани без сулфати и парабени.
 2. Избягвайте честата употреба на сух шампоан.
 3. Масажирайте скалпа си. Това допринася за активиране на кръвообрашението, а също и за по-бърз растеж на здрава коса.
 4. Желателно е да сплитате, но не прекалено стегнато, косата си преди лягане. Това я предпазва от заплитания.
 5. Използвайте арганово масло. То помага за хидратиране на сухата и изтощена коса.
 6. Избягвайте да разресвате косата си когато е мокра, защото тогава е много по-податлива на накъсане и падане. Вместо това можете да използвате широк гребен и да я разрешете внимално под душа, но само ако имате нанесен балсам.
 7. Може би най-важното правило за здрава и жизнена коса е честото подстригване на връхчетата. Така давате на прическата си нов живот.
 8. Старайте се веднъж седмично да нанасяте домашна маска.
 9. Пийте повече вода и приемайте храни богати на протеини.

Лесно у дома можете да изпробвате следната маска за коса.

Нужни са:

 1. 2 жълтъка;
 2. 2 - 3 супени лъжици кисело мляко;
 3. 1 супена лъжица зехтин.

Отделете и използвайте 2 жълтъка. Към тях прибавете 2 - 3 супени лъжици кисело мляко и супена лъжица зехтин. Разбъркайте сместа добре. На леко намокрена коса внимателно нанесете маската. Стойте 10-15 минути и отмийте.