Храната е живот. Начинът, по който се храним се отразява на здравето ни. Но дали ефектът от решенията ни свързани с храненето е лично за нас или има и локални или глобални отражения? Може ли изборът ни на храна да има и неблагоприятни ефекти за околната среда?

Непрестанно нарастващият брой на населението и нуждата от по-голямо количество храна и водят до използването на повече ресурси. Това от своя страна създава допълнителни предизвикателства пред планетата на фона на случващите се климатични промени. Производството на храна, начинът на приготвяне, консумация и изхвърляне на неизконсумираните остатъци допринасят за увеличаване на парниковите емисии, изсичане на гори за целите на животновъдството и земеделието.

Природните ресурси не са неизчерпаеми. Зависи ли и от нас да променим ситуацията? Можем ли да повлияем на опазването на планетата и на нашето здраве, ако променим начина си на хранене?

Напредъкът на науката доведе до елиминиране на редица заболявания, но и до индустриализация на храненето, като с това допринесе за епидемия от редица неинфекциозни заболявания - затлъстяване, хипертония, диабет, рак.

Нездравословното хранене е основно причина за възникването на така наречените "болести на цивилизацията".

В световен мащаб 39% от възрастните хора са с наднормено тегло или затлъстяване, всеки трети е с хипертония, а 70% от младите жени имат тежки дефицити на микроелементи. Начинът, по който се храним сега не е здравословен нито за нас, нито за планетата.

Редица световни организации работят по проблема как да помогнем на здравето на хората, като в същото време подобрим и грижата за планетата.

В търсене на решение как да постигнем здравословна диета за всички с грижа за планетата, научната комисия EAT-Lancet създава планетарната диета. Принципът, на които се основава тази диета е следният - подбрани са определени количества разнообразни храни, които заедно съставляват една оптимална за човешкото здраве диета и в същото време съхраняват устойчиво околната среда.

Основните продукти включени в Планетарната диета са основно храни от растителен произход, такива с ниско съдържание на наситени мазнини и високо съдържание на фибри. Тези вещества се набавят от пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и бобови. Месото и млечните продукти като източник на пълноценен протеин са важна част от диетата, но са включени в значително по-малки пропорции и количества.

За щастие, всички тези групи продукти са лесно достъпни за българския потребител - все повече производители и търговци на хранителни продукти базират начина си на работа върху принципите за отговорно социално поведение.

Лидл България като водеща компания в търговията с хранителни продукти на дребно поставя грижата за своите потребители в основата на своята дейност и залага визгражда портфолиото си принципите на балансираното хранене с разбиране и грижа за планетата.

Следвайки препоръките на водещи световни организации, Lidl обогатява своя асортимент с продукти на растителна основа, които дават възможност за изграждане на пълноценно меню, богато на витамини, минерали и биологично активни вещества. За адекватния прием на фибри се грижи разнообразният асортимент от пълнозърнести продукти, които допринасят за поддържане на здрава чревна микрофлора и извеждане на токсините от организма - под формата на зърнена закуска преди училище, уханен прясно изпечен пълнозърнест хляб във "Фурната на Lidl" или протеиново мюслиCrownfield за активните спортисти - те са вкусно допълнение към дневното меню за всяка възраст.

Според съвременните разбирания за пълноценно хранене най-добрият начин за набавяне на макро и микро-нутриенти е чрез минимална обработка на храната, за да се съхранят полезните вещества. Храната не е просто сбор от хранителни вещества, тя е и източник на биологично активни компоненти, които в своята съвкупност могат да повлияят положително на метаболизма и здравето. Когато пазаруваме не бива да пропускаме да проверим дали продуктите са максимално изчистени от добавени вещества. За хората, които страдат от високо кръвно налягане, метаболитен синдром или диабет е жизнено необходимо да внимават с добавки като сол и захар. Точно за тях се грижи екипът на Лидл България, който подбира, разработва и предлага продукти с по-малко добавена сол и захар. Така грижата за здравето е не само лесна, но и вкусна - йогуртът с плодове и шоколадовият пудинг Milbona с по-малко добавена захар стават верен помощник в балансираното хранене.

Любимият сандвич е още по-пълноценен, когато е приготвен с пълнозърнеста филийка хляб и резен шунка Clean label без добавени консерванти. А ако не сте почитател на шунката, то в разнообразието от колбаси Clean label ще откриете своя предпочитан натурален вкус приготвен без механично отделяне на месото и без добавяне на сгъстители или овкусители.

Какво може да направим, за да се храним здравословно и устойчиво?

Набавянето, приготвянето и приемането на здравословна и устойчиво произведена храна е добро за нас и за планетата. Ключ към решението на проблема е промяната в отношението ни към това, което ядем и пилеем.

Три ключови думи - увеличаване, разнообразие, намаляване!

Нека се опитаме да увеличим количествата зеленчуци, плодове, ядки, бобови и пълнозърнести храни в диетата си. Ако се храним разнообразно, ще получаваме всички хранителни вещества, от които се нуждаем, като същевременно поддържаме биоразнообразието в хранителната екосистема. Важно е да се опитваме да намалим консумацията на червено месо. Въпреки, че то е източник на лесноусвоим белтък, желязо и вит. В12, прекомерната консумация може да навреди на нашето здраве и на планетата.

Как изглежда Планетарната диета като видове и количества продукти?

По своята същност тя се доближава най-много до Средиземноморската диета - повече пълнозърнести храни, варива и зеленчуци, по-малко скорбяла и захар, по-рядко консумация на животински продукти, особено на червено месо и пълномаслени млечни продукти.

За предстоящите летни вечери ви предлагаме една вкусна, лека и балансирана рецепта, която да споделите с приятели.

Патладжан по гръцки с домати конкасе и натрошено сирене

За всяка порция подгответе 1 средно голям патладжан, 50 гр. сирене (овче или краве) или 100 грама нискомаслена извара Pilos, 1 средно голям домат, зехтин екстра върджин, 2 скилидки чесън, половин връзка магданоз, орехи за поръсване

Подгответе патладжаните като ги обелите по дължина. С остър нож ги нарежете на ленти, като внимавате месестата част да остане закрепена към дръжката. Посолете и оставете 15 минути да се отцедят. След това завийте патладжана в алуминиево фолио и печете във фурна но 180 градуса до омекване. Междувременно бланширайте доматите в гореща вода и отстранете ципата. Нарежете на ситни кубчета, добавете ситно нарязания чесън и магданоз и разбъркайте. Поставете изпечения патладжан в чиния, овкусете с млян черен пипер и полейте със зехтин екстра върджин. Поставете нарязаните домати върху патладжана и натрошете върху тях любимото си сирене или извара. Поръсете със ситно нарязани орехи. Поднесете с хрупкава филийка пълнозърнест хляб със семена от "Фурната на Lidl".


Материалът е предоставен от Лидл.