Начинът, по който приготвяме вкусната и най-вече домашно миришеща храна за близките ни хора, ни кара все по-усилено да търсим качествени продукти на пазара. Когато търсим такъв, няма как да подминем шарланът и олиото "Дебър премиум" от град Първомай, марка позната още от 90-те. 

Макар да е изминало повече от столетие от времето, в което слънчогледът се установява като маслодайна култура у нас, шарланът пробива пътя си бързо. И днес в много етнографски кътове из страната можете да видите пресите, с които са смилани семената, за да се получи вкусното масло.

Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg

Изключително богат е на витамин Е - мастноразтворим витамин и антиоксидант, който не се разтваря във вода и най-добре се усвоява, когато се приема заедно с източника на мазнина. Витамин Е също влияе положително върху кръвообращението, нормализира функциите на репродуктивната система, понижава кръвното налягане, забавя процеса на стареене. Освен това, слънчогледовото масло съдържа голямо количество протеини, въглехидрати, лецитин и фитин. Съставът на този уникален продукт е богат на танини, различни минерали и други витамини. Не съдържа холестерол, което е идеален вариант за хора с диагноза атеросклероза или други заболявания на сърдечно-съдовата система.

Витамин А пък осигурява нормалното и пълно развитие на тялото, подобрява състоянието на кожата, подобрява имунитета, има положителен ефект върху функционирането на вътрешните органи. Витамин D е незаменим в периода на растеж и развитие, укрепва скелетната система, предотвратява чупливостта на костите. Положителен е и ефектът върху клетките на вътрешните органи, подобрява имунитета и работата на ендокринната система.

Това е български продукт без аналог, който ще ви накара да забравите за зехтина. Добавянето му към всяко ястие подобрява вкуса му, а диетолози го препоръчват както за укрепване на нервната система и поддържане на работата на сърцето, така и за красотата на кожата, ноктите и косата. За това допринася богатството на магнезий в шарлана "Дебър премиум". Важна роля играе и високото съдържание на селен в него.

Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg

Българският шарлан "Дебър премиум" може да е и половината от лечебната смес в популярния метод на Шевченко, където другата половина е високоградусов алкохол. Самият Шевченко твърди, че други масла, освен шарлана нямат същия ефект и са безполезни.

Ако до момента не сте опитвали шарлан и не знаете на какво е способен като продукт, пробвайте върху една обикновена зелена салата, като смесите сока от половин лимон с шарлан и сол. Ще се убедите, че до момента сте загубили много.

Шарланът може да подобри вкуса на домашната майонеза. Ето как: 

Необходими продукти:

  • 200 мл шарлан "Дебър Премиум"
  • 1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок
  • 3 броя яйца средна големина, на стайна температура
  • 2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

В тесен и висок съд се разбиват яйцата на сняг с пасатор на висока степен, след което се добавят лимоновия сок и шарлан "Дебър Премиум". Пасаторът се движи от долу нагоре до получаване на лека пухкава смес. Може да добавите подправки по ваш вкус. Намажете на филийка препечен хляб и се насладете на ароматния вкус на домашно приготвена майонеза.

Снимка: Istock by GettyImages

Шарлан "Дебър премиум" може да замести обичайното олио и при домашните ореховки, които са чудесна добавка за всяко кафе, чай или просто за похапване.

Необходими продукти:

  • 3ч.ч брашно
  • 1ч.ч тръстикова захар
  • По-малко ½ ч.ч. шарлан "Дебър Премиум"
  • 2 прахчета ванилия
  • 1 ч.л. канела
  • 1ч.ч кисело мляко - добавете към него 1 ч.л сода
  • 1ч.ч смлени орехи

Начин на приготвяне:

Всички продукти смесвате в голяма купа, като отделите малко от орехите за овалване на ореховите топчици. Оформяте малки топчици , овалвате в орехите и нареждате в тава, покрита с хартия за печене. Ореховките се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса. 

Ако все пак предпочитате традиционното за нашата трапеза рафинирано слънчогледово масло, можем да препоръчаме отново "Дебър премиум". За разлика от другите видове олио, в технологията на компанията не се използват хексан и бензин, което превръща и двата продукта в изцяло натурални. За гаранция на качеството обаче се използват не само технологиите, а и лабораторен контрол по цялата верига - от слънчогледа до продуктите.

Снимка: Istock by GettyImages

Олиото влиза в употреба в цялото ни ежедневие, от салатата през супата, та дори и в някои десерти. Първомайското олио "Дебър премиум" е напълно натурален продукт, най-малкото защото в технологията за производството му няма химия. Слънчогледовото олио е с широка употреба - от хранителна до козметична, където го ползват като омекотяващо средство.

За да разнообразите една рецепта със запържване на лук и чесън, можете да направите една хитринка с продукта - в малък буркан да сложите изчистени скилидки чесън, които да залеете с олио. Като престоят в хладилник, ще имате и готов обелен чесън, както и олио с подчертан вкус за запръжка, дори и за спагети.

Продуктите "Дебър" могат да се закупят онлайн от сайта на компанията.

 

*Материалът съдържа продуктово позициониране