Половин супена лъжица зехтин на ден намалява с една пета риска от сърдечен удар.

Това установиха изследователи от Харвард, които проследиха здравословното състояние на близо 100 000 души в продължение на над 24 години, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

"Предишни проучвания свързват високата консумация на зехтин с по-добро сърдечносъдово здраве, особено в средиземноморските страни, където консумацията на зехтин е доста по-висока в сравнение с тази в САЩ", каза д-р Марта Гуаш-Фере, един от ръководителите на изследването.

Тя уточни, че целта на проучването е била да се разбере дали консумацията на зехтин е благоприятна за населението в САЩ.

Всички участници в изследването не страдали от рак, сърдечносъдови болести и други хронични заболявания в началото. На всеки четири години те отговаряли на въпроси за хранителния си режим и начина на живот. След анализ на резултатите учените установили, че участниците, които поемали повече от половин супена лъжица зехтин дневно, са с 15% по-малко изложени на риск от каквато и да било сърдечносъдова болест.