Д-р Димитър Ковачев е лекар по дентална медицина с частна практика в Пловдив. През 2011 година завършва МУ - Пловдив и след това открива практиката си. Председател е на Контролната комисия към Районната комисия на Българския зъболекарски съюз - Пловдив.

Снимка: д-р Димитър Ковачев, личен архив

Д-р Ковачев, голям проблем в България е това, че българинът не ходи на профилактични прегледи. Лекарите непрекъснато алармират за това. Така е и по отношение на стоматологичните прегледи - защо българинът чака болката, за да седне на зъболекарския стол? Кое надделява - страхът или парите?

Причината е емоционална - притеснението от предстоящата манипулация. 80 % от пациентите ми казват, че проблемът е това. Другата основна причина е забързаното ни ежедневие и липсата на време. Определено причината не е финансова. Не всички манипулации, профилактичен преглед или пломба са свързани с голяма сума пари.

Според мен, поправете ме ако греша, хората не знаят, че ненавременно лечение на заболяване на зъбите може да даде отражение и в други органи и системи - инфекции, миокардити, заболявания на ставите, на кожата, дори рак. Изобщо със зъбите шега не бива, но българинът май има доста голямо чувство за хумор.

Да, това е вярно. Например, имам пациентка, която от години идва на редовни профилактични прегледи, сега се наложи нейн мъдрец да бъде изваден. Аз я изпратих на хирург, защото тя има сърдечна операция и трябва да се проследи много внимателно да няма локално огнище на инфекция в устата, което би дало отражение на другия ѝ проблем.

За съжаление, колкото и комично да звучи, в съзнанието на българина се е запечатало само това, че от горен зъб, който те боли, се умира. Това се знае масово от хората, не мога да си го обясня.

А когато става въпрос за естетическите намеси, където няма реален функционален проблем. Те каприз ли са и може ли да се отиде в другата крайност? Днес сякаш всеки втори човек иска да си избелва зъбите.

Много хора, особено, които пият кафета, червено вино, пушат цигари, искат да си избелват зъбите. Има едно такова невярно твърдение, че при тази процедура ще ти падне емайла на зъбите. Това не е вярно, ако процедурата е направена добре, но въпреки това избелващата процедура не трябва да се прави повече от веднъж в годината. Българинът е склонен пет пъти да отиде да си избели зъбите, но не би променил някакви вредни навици в ежедневието си, за да има по-здрави и хубави зъби.

В този ред на мисли, искат ли пациентите от вас съвети как да поддържат зъбите си здрави и красиви? Предполагам много от тях знаят, че виното и особено цигарите например травмират зъбите?

По принцип го знаят. Но е трудно да се справят с вредните навици. Един от тях безспорно е тютюнопушенето. Затова, ако не могат да се откажат от пушенето на цигари, вариант за намаляване на риска за подобряване на бактериалната флора на устата, дъха и най-вече цвета на зъбите, е преминаването към бездимна алтернатива. При пациенти, които са преминали на устройства за нагряване на тютюн, има драстично намаляване на плаковия индекс. Оцветяването на зъбите категорично е по-малко.

Зъбният камък ли е основният проблем при пушачите и при преминаване на бездимни алтернативи този проблем изчезва ли?

Категорично да. Катраните в цигарения дим полепват по зъбите и образуват зъбен камък, затова при преминаването на бездимна алтернатива е добре напълно да се спрат цигарите.

Имам пациенти, които след като преминаха на тези устройства, вече е напълно достатъчно да идват за почистване веднъж в годината, колкото е и минималният препоръчителен период за непушачите.

Някои от пушачите, употребяващи устройства за нагряване на тютюн, споделят за кървене на венците, и това може да ги върне към обикновените цигари или да ги направи двойни потребители. Истина ли е това и повод за тревога ли е ?

По-скоро не бих свързал кървенето на венците с употребата на бездимни алтернативи. За да кървят венците, трябва да има някаква причина за инфекция. Само употребата на тютюнево изделия под каквото и да е форма, малко вероятно да е приоритетната причина за това.

Като говорим за намаляване на вредата за зъбите при тютюнопушенето чрез бездимните алтернативи, има ли намаляване на вредата при сладките храни. Вярно ли е, че шоколадът е най-малко вреден за тях от парче торта например? Или трябва просто след употребата на сладки храни, веднага да си измием зъбите.

Общото схващане е, че шоколадът е по-благоприятен, отколкото тестените изделия. Но нещо по-важно - след прием на въглехидрат, трябва да мине половин час преди да си измиете зъбите. Това го казвам и за майките, които държат децата да си мият зъбите веднага след употреба на сладко. Има един ензим в устата - амилаза и той участва при разграждането на въглехидратите. За да може той да си свърши добре работата, трябва да има време от 30 минути.

Ако веднага след десерта си измиете зъбите, няма да може да усетите пяната, която се получава от пастата за зъби, един вид пастата се изпарява в устата ви. Това е заради въглехидратите.

Кариесът може ли да бъде предаван чрез слюнката при целувка?

Не. Целувайте се, колкото искате. Колкото повече се целувате, толкова по-малко кариеси ще имате.

Всъщност отговорихте на следващия ми въпрос, провокиран от интервю във вестник The Sun с Алън Кар, зъболекар и той казва: "Целуването, особено страстното, насърчава производството на слюнка. Поддържа устата, зъбите и венците здрави". Така ли е?

Абсолютно вярно е.

Нека накрая да обобщим блиц съвети за добра орална хигиена.

Използвайте средна твърдост четка за зъби, да пише на нея medium. Тя извършва и един своебразен масаж. Често, в началото е неприятно и има лека болка , но се свиква и отшумява възпалението на венците. Много хора се подвеждат и си взимат много меки четки, това е все едно да си миете зъбите с пръст.

Колкото до пастата за зъби, това е индивидуално и зависи дали имате склоност към образуване на плака, дали имате по-чувствителни зъби, или лош дъх. Това се консултира със стоматолог и той може да даде препоръка. Но пастата, която никога не трябва да си купувате независимо на коя марка е - това са избелващите пасти, защото ще имате чувствителност.

Дори и да не използвате конци за зъби, водата за уста е чудесен продукт за ежедневна грижа.