Когато става въпрос за превенция на заболявания и цялостно здраве, добра идея е да обърнете внимание на здравето на чревния микробиом. Това са милиардите гъмжащи бактерии и други организми, открити в червата ви, които помагат за смилането на храната ви и регулират имунната ви система.

Чревният микробиом може да повлияе на всичко - от телесното тегло до регулирането на кръвната захар и дори настроението. За да поддържате здравето на червата, добра идея е да се съсредоточите както върху пребиотиците и пробиотиците.

Пробиотиците са живи бактерии, а пребиотиците са вещества, открити в растенията, които тялото не може да усвои. Здравословните бактерии в червата - пробиотиците - използват тези вещества като храна. Основната полза, която пребиотиците предлагат за здравето на червата, са хранителните вещества, които произвеждат, след като се метаболизират. Те подпомагат растежа на полезните бактерии в червата и подобряват усвояването на хранителните вещества. Също така намалява и възпалението.

Пребиотиците могат да подобрят усвояването на хранителни вещества, по-специално на минерали като калций, да оптимизират храносмилането и метаболизма и да обърнат увреждането на чревната среда, дължащо се на продължителна употреба на антибиотици

Ако искате да добавите повече пребиотични храни към вашата диета, ето някои от най-добрите пребиотични храни, които диетолозите препоръчват:

Зелени банани

Снимка: iStock by Getty Images

Въпреки че всички банани осигуряват източник на фибри, неузрелите зелени банани са идеални за пребиотици. Неузрелите (зелени) банани са чудесен източник на устойчиво нишесте и действат като разтворими фибри, преминаващи през храносмилателната система несмлени, докато достигнат дебелото черво.

Веднъж попаднал в дебелото черво, той действа като източник на гориво за добрите чревни микроби, които живеят там, и може да помогне за намаляване на възпалението и защита от колоректален рак.

Овесени ядки

Снимка: iStock by Getty Images

Овесените ядки са добър източник на фибри и пълнозърнести храни, включително пребиотичните фибри бета-глюкан, който понижава холестерола и може също да помогне за подобряване на чревната функция. Някои изследвания са установили, че това влакно също така засилва имунната ви система и предпазва от някои видове рак.

Чесън

Снимка: iStock by Getty Images

Чесънът е с високо съдържание на пребиотик инулин, за който е доказано, че благоприятства цялостното храносмилане, разнообразява микробиома на червата, намалява натрупването на мазнини и подобрява контрола на апетита. Доказано е също, че чесънът помага за предотвратяване на заболявания като рак, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и диабет тип 2.

Боровинки

Снимка: iStock by Getty Images

Боровинките са прекрасен пребиотик, който да включите в ежедневната си диета, защото те не само насърчават здравето на червата, но и здравето на мозъка. Ако искате да добавите повече пребиотици към чинията си, съсредоточете се върху яденето на различни цветове, като например наситено синия и лилав цвят на боровинките.

Полифенолите в боровинките действат като източник на пребиотик, което им позволява да осигурят противовъзпалителни ползи и сърдечно-съдови ползи, особено при тези с метаболитен синдром.

Останалите храни, които са изключително полезни за червата, вижте ТУК