Кой е любимият ви вид чай? Подслаждате ли чая си? Какъв инфузер използвате? Кой е вашият ритуал за пиене на чай? Advertisement

Отговорите на тези въпроси могат да бъдат толкова много, предвид различните видове и ритуали за пиене на чай. Но ако искате да пиете наистина добър чай, трябва да обърнете внимание на три неща - правилния чай, правилната температура и точното време. Останалото зависи от вашите предпочитания. Днес ще ви разкажем за това как да превърнете този ритуал в истинско удоволствие за небцето.

Снимка: iStock by Getty Images

Правилният чай

Чаят се използва от векове в народната медицина за лечение на различни болести. Има хиляди видове чай, които имат различно въздействие върху организма ни. Да се насладим на вкусна билкова напитка на тишина и спокойствие, е универсално лечение за стреса и безпокойството. Ще ви запознаем с едни от най-полезните чайове, които се срещат по нашите ширини, и техните благоприятни ефекти върху здравето:

Лайката е един от най-търсените и харесвани чайове в българските домове. Тя е доказан естествен помощник при лечение на много здравословни проблеми - безсъние, стрес и депресивни състояния, сърдечни заболявания, има благоприятно възействие върху храносмилателната система, контролира нивата на кръвната захар, подсилва имунната система, има противовъзпалителни и антиспазматични свойства (успокоява мускулни спазми).

Ако искате да имате пълноценен сън и спокойна нервна система, чаят от липа е подходящ за вас. Той понижава кръвното налягнае, бори се с възпаленията, подобрява смилането, грижи се за пълноценния сън и успокоява нервната система.

Чаят от мента е един от най-популярните и ароматни билкови чайове, на които можем да се насладим. Ментата има много полезни вещества, които подобряват паметта и концентрацията, успокояват стомаха, спазмите, подпомагат храносмилането, облекчават главоболието и симптомите на настинка, намаляват нивата на стрес. Чаят от мента е с високо съдържание на антиоксиданти.

Маточината е позната на повечето хора като успокояваща билка. Тя има приятен, богат аромат и плътен медено лимонов вкус. Чаят от маточина може да ви помогне за успокояване на нервите, при проблеми със съня, при настинка и грип, при проблеми с червата, дихателната система, при кашлица, колит и газове. Той е естествено средство за намаляване на кръвното налягане и справяне със случаите на аритмия.

Шипковият чай е с нежен, цветен аромат, леко сладък с подчертан тръпчив послевкус, който е идеален за есенните утрини. Той е богат на антиоксиданти, подсилва имунната система, бори се със симптомите на настинка и грип, защитава сърцето, намалява лошия холестерол, предпазва от развитие на диабет тип 2, бори се със стареенето на кожата, помага за намаляване на теглото и предотвратява ревматоиден артрит.

Мурсалксият чай е една от най-чудодейните напитки в България. Неговата лечебна сила е огромна и той се смята за едно от чудесата на Родопите. Той има антиоксидантно, тонизиращо, укрепващо и антианемично действие. Мурсалският чай предотвратява развитието на ракови клетки в организма. Препоръчва се за чернодробни и бъбречни заболявания, хронични гастрити и други чревни заболявания. Той оказва изключително благоприятно въздействие върху пикочно-половата система.

Истинските ценители на чая го пият без захар, мед и други подсладители. Така са го пиели и в древен Китай. Това е един от начините да усетите пълнотата на вкуса и аромата му.

Правилното време

Всеки вид чай има свой собствен уникален състав и времето за накисване на билките е различно. Обикновено то варира между 2 и 5 минути, но може да се променя в зависимост от стила на приготвяне на чай. Вижте на опаковката колко време е необходимо да накиснете предпочетения от вас чай, като внимавайте да не оставяте листенцата или торбичката във водата по-дълго от посоченото време в указанията за приготвяне. Не е хубаво да запарвате втори път вече употребен чай, тъй като се губи истинският му вкус.

Снимка: iStock by Getty Images

Правилната температура

Чаят се консумира приятно топъл, не врял. Приготвянето на различните видове чай се прави при различна температура:

Бял чай: 65-75°C

Зелен чай: 75-85°C

Черен чай: 85-95°C

Запарки: 100°C

По-силните черни чайове се пият сутрин, включително и английските и ирландските вариации с мляко. На обяд можете да заложите на по-меки зелени чайове. Белите и безкофеиновите са подходящи за вечеря, а билковите и плодовите преди лягане.

Не е желателно да пиете чай в пластмасови или метални чаши, за да не промените вкуса му. Най-добрият вариант е да го правите в порцеланов чайник и да пиете от порцеланова чаша. Използвайте филтър за чай при насипните видове. Ако сте истински ценители, може да си подарите бамбукова кутия за чай, сет за подгряване или сет с чайник и приставка за подгряване.

Вълнуващото при чая е, че има толкова много начини да му се насладите. Трябва само да намерите своя любим!

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 99.99 лв.

Снимка: Market.dir.bg