Превърнете пиенето на чай в любим ритуал
Има толкова много начини да се насладите на чая
Кой е любимият ви вид чай? Подслаждате ли чая си? Какъв инфузер използвате? Кой е вашият ритуал за пиене на чай?
Отговорите на тези въпроси могат да бъдат толкова много, предвид различните видове и ритуали за пиене на чай. Но ако искате да пиете наистина добър чай, трябва да обърнете внимание на три неща - правилния чай, правилната температура и точното време. Останалото зависи от вашите предпочитания. Днес ще ви разкажем за това как да превърнете този ритуал в истинско удоволствие за небцето.
Правилният чай
Чаят се използва от векове в народната медицина за лечение на различни болести. Има хиляди видове чай, които имат различно въздействие върху организма ни. Да се насладим на вкусна билкова напитка на тишина и спокойствие, е универсално лечение за стреса и безпокойството. Ще ви запознаем с едни от най-полезните чайове, които се срещат по нашите ширини, и техните благоприятни ефекти върху здравето:
Лайката е един от най-търсените и харесвани чайове в българските домове. Тя е доказан естествен помощник при лечение на много здравословни проблеми - безсъние, стрес и депресивни състояния, сърдечни заболявания, има благоприятно възействие върху храносмилателната система, контролира нивата на кръвната захар, подсилва имунната система, има противовъзпалителни и антиспазматични свойства (успокоява мускулни спазми).
Ако искате да имате пълноценен сън и спокойна нервна система, чаят от липа е подходящ за вас. Той понижава кръвното налягнае, бори се с възпаленията, подобрява смилането, грижи се за пълноценния сън и успокоява нервната система.
Чаят от мента е един от най-популярните и ароматни билкови чайове, на които можем да се насладим. Ментата има много полезни вещества, които подобряват паметта и концентрацията, успокояват стомаха, спазмите, подпомагат храносмилането, облекчават главоболието и симптомите на настинка, намаляват нивата на стрес. Чаят от мента е с високо съдържание на антиоксиданти.
Маточината е позната на повечето хора като успокояваща билка. Тя има приятен, богат аромат и плътен медено лимонов вкус. Чаят от маточина може да ви помогне за успокояване на нервите, при проблеми със съня, при настинка и грип, при проблеми с червата, дихателната система, при кашлица, колит и газове. Той е естествено средство за намаляване на кръвното налягане и справяне със случаите на аритмия.
Шипковият чай е с нежен, цветен аромат, леко сладък с подчертан тръпчив послевкус, който е идеален за есенните утрини. Той е богат на антиоксиданти, подсилва имунната система, бори се със симптомите на настинка и грип, защитава сърцето, намалява лошия холестерол, предпазва от развитие на диабет тип 2, бори се със стареенето на кожата, помага за намаляване на теглото и предотвратява ревматоиден артрит.
Мурсалксият чай е една от най-чудодейните напитки в България. Неговата лечебна сила е огромна и той се смята за едно от чудесата на Родопите. Той има антиоксидантно, тонизиращо, укрепващо и антианемично действие. Мурсалският чай предотвратява развитието на ракови клетки в организма. Препоръчва се за чернодробни и бъбречни заболявания, хронични гастрити и други чревни заболявания. Той оказва изключително благоприятно въздействие върху пикочно-половата система.
Истинските ценители на чая го пият без захар, мед и други подсладители. Така са го пиели и в древен Китай. Това е един от начините да усетите пълнотата на вкуса и аромата му.
Правилното време
Всеки вид чай има свой собствен уникален състав и времето за накисване на билките е различно. Обикновено то варира между 2 и 5 минути, но може да се променя в зависимост от стила на приготвяне на чай. Вижте на опаковката колко време е необходимо да накиснете предпочетения от вас чай, като внимавайте да не оставяте листенцата или торбичката във водата по-дълго от посоченото време в указанията за приготвяне. Не е хубаво да запарвате втори път вече употребен чай, тъй като се губи истинският му вкус.
Правилната температура
Чаят се консумира приятно топъл, не врял. Приготвянето на различните видове чай се прави при различна температура:
Бял чай: 65-75°C
Зелен чай: 75-85°C
Черен чай: 85-95°C
Запарки: 100°C
По-силните черни чайове се пият сутрин, включително и английските и ирландските вариации с мляко. На обяд можете да заложите на по-меки зелени чайове. Белите и безкофеиновите са подходящи за вечеря, а билковите и плодовите преди лягане.
Не е желателно да пиете чай в пластмасови или метални чаши, за да не промените вкуса му. Най-добрият вариант е да го правите в порцеланов чайник и да пиете от порцеланова чаша. Използвайте филтър за чай при насипните видове. Ако сте истински ценители, може да си подарите бамбукова кутия за чай, сет за подгряване или сет с чайник и приставка за подгряване.
Вълнуващото при чая е, че има толкова много начини да му се насладите. Трябва само да намерите своя любим!
В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 99.99 лв.