Приемането на калций и витамин D може да помогне на възрастните хора да намалят риска от счупвания на костите, но той самостоятелно е недостатъчен за целта, съобщи ЮПИ, позовавайки се на британски учени.

Специалисти от Оксфордския университет са анализирали 28 предишни изследвания. Според някои рискът от счупвания на възрастните с по-високо ниво на витамин D в кръвта е по-нисък през следващите 5 до 15 години. Други изследвания с добавки витамин D обаче не дават данни той самостоятелно да намалява риска от счупвания. Комбинацията от калций и витамин D е със "скромен" защитен ефект.

"Комбинираното лечение едновременно с калций и витамин D намалява риска от счупване на тазобедрената става с една шеста и е по-полезна от стандартни дози само витамин D", каза ръководителят на изследването д-р Робърт Кларк.

Калцият е в основата на изграждането и поддържането на костната маса. Витамин D подпомага неговото усвояване и допринася за функционирането на мускулите, които поддържат костите и предотвратяват падания.

Най-добрата профилактика срещу счупвания на костите обаче е редовното физическо натоварване, особено упражненията, с които тялото се движи срещу гравитацията, като джогинг, скачане на въже, танци.