Приемът на омега-3 мастни киселини може да предпазва от астма
Тя е най-разпространеното хронично заболяване при децата
Приемът на много храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини в детството може да намали риска от развитие на астма при хора, които носят определен ген, съобщи електронното издание "MedicalExpress".
Още по темата
Това установи проучване под ръководството на университета "Куин Мери" в Лондон в сътрудничество с университета на Бристол, университета в Саутхемптън и института "Каролинска" в Швеция.
Във Великобритания едно на всяко 11 деца се лекува за астма, като повечето случаи на заболяването се проявяват в училищна възраст.
"Астмата е най-разпространеното хронично заболяване при децата и на този етап не знаем как да го предотвратяваме. Възможно е лошото хранене да увеличава риска от развитие на астма. Затова ние изследвахме хранителните режими и след това проследихме децата с течение на години, за да установим дали ще развият астма или не", обясни проф. Сейф Шахийн от университета в Лондон.
"Не можем да кажем със сигурност, че приемът на повече риба може да предотврати астмата при децата въз основа на проучването си, но въпреки това е важно за децата да приемат повече риба", каза проф. Шахийн.
Резултатите от изследването са публикувани в сп."European Respiratory Journal". Използвани са данни за деца, родени през 90-те години и е проследено развитието им, предава БТА. Анализирана е връзката между приема на риба на 7-годишна възраст и регистрираните случаи на астма при деца на възраст 11-14 години.
В изследването е установено, че повече от половината от децата са носители на сходен вариант на ген, свързан с ниските нива на омега-3 мастни киселини в кръвта. Рискът от астма при тях е 51 на сто по-нисък в сравнение с останалите.