Редовният прием на кафе, включително при деца, изглежда може да подобри симптомите на изключително рядко неврологично заболяване с генетичен произход.

Новото проучване потвърждава предишни изолирани наблюдения.

"Изследването потвърждава потенциала на кофеина за лечение на рядко неврологично заболяване", се посочва в изявление на Института за изследване на мозъка, който го е провел съвместно с френския Национален институт по здравеопазване и медицински изследвания и болници в Париж.

Целта на проучването, публикувано в специализираното издание "Movement Disorders", е да потвърди първоначални изолирани данни за ефекта на топлата напитка върху двигателни разстройства, известни като "дискинезия", които са свързани с ген, наречен ADCY5.

Изключително рядко, но силно инвалидизиращо, това състояние води до многобройни неконтролирани движения. До момента няма известно лечение.

Снимка: iStock by Getty Images

Преди три години обаче френски лекари, сред които невролозите Еманюел Фламан-Роз и Орели Минере, забелязват възможен положителен ефект на кофеина при млад пациент.

Откритието е направено случайно - 11-годишното дете е консумирало обикновено кафе, след което по невнимание - безкофеново, като последното е послужило като плацебо, предава БТА. Случаят обаче е изолиран и е трябвало да бъде потвърден.

За целта изследователите са анализирали данните за 30 пациенти на различна възраст, които са приели кофеин.

В крайна сметка при мнозинството от тях (26) е отчетено подобрение на симптомите след прием на кофеина, въпреки че при трима други е наблюдавано влошаване.

Снимка: iStock by Getty Images

По-голямата част от пациентите, включително децата, са понесли кофеина добре.

"Това проучване подкрепя хипотезата за благоприятен ефект на кофеина при пациенти с дискинезия, свързана с ADCY5", казват в заключение авторите.