Ако едно от първите неща, които правите всяка сутрин, е да си налеете чаша кафе, което ви помага да се събудите, то сега може да имате още една причина да продължите рутината си. Ново проучване, което разглежда хранителните навици на близо 469 000 души, установи, че тази конкретна напитка е помогнала за намаляване на риска от ранна смърт от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Това са две от първите пет водещи причини за смърт в САЩ, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

Снимка: iStock by Getty Images

Ново проучване беше представено миналата седмица на годишната среща на Европейското дружество по кардиология, което разкри още три възможни ползи от редовната консумация на кафе. Изследователският екип получи достъп до здравната база данни на Великобритания Biobank - най-голямото проучване, което систематично оценява сърдечно-съдовите ефекти от редовната консумация на кафе при хора без диагностицирано сърдечно заболяване.

Средната възраст на извадката е 56 години, а 55,8% от участниците са жени.

Снимка: iStock by Getty Images

Д-р Юдит Саймън от сърдечно-съдовия център на унгарския университет Semmelweis, отбелязва, че половин до три чаши кафе на ден намаляват риска от инсулт, смърт от сърдечно-съдови заболявания.

12% от пиещите това количество са с по-нисък риск от ранна смърт от каквато и да е причина, 17% по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания и 21% по-нисък риск от инсулт.

За да обясни защо кафето може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, инсулт и цялостна ранна смърт, д-р Саймън споделя, че нейният екип е разгледал ядрено-магнитните резонанси на над 30 000 участници. Въз основа на тези изследвания те установяват, че участниците, пиещи редовно кафе, имат по-здрави и по-добре функциониращи сърца от онези, които рядко консумират кофеиновата напитка. 

ИЗБРАНО