Кейт Мидълтън не е първият кралски пациент, който се регистрира в Лондонската клиника, където дворецът Кенсингтън обяви, че принцесата на Уелс е претърпяла планирала коремна операция миналата седмица.

Лондонската клиника е най-голямата независима частна болница в Обединеното кралство и е открита от родителите на кралица Елизабет, крал Джордж VI и кралица Елизабет, кралицата майка, когато са били известни като херцога и херцогинята на Йорк през 1932 г. Група от водещи медицински специалисти е начело на болничното заведение и планират да снабдят клиниката с всякакви нови съоръжения и техника от най-висок клас, за удолетворят нуждите на пациените си, пише "People". 

Чичото на кралица Елизабет, херцогът на Уиндзор, претърпя очна операция в клиниката през 1960 г., а сестрата на кралица Елизабет, принцеса Маргарет, беше лекувана там, за да бъде отстранена доброкачествена кожна лезия през 1980 г.

Принц Филип, 73-годишният тогава съпруг на кралица Елизабет, претърпя коремна операция в Лондонската клиника през юни 2013 г. и остана там 11 дни, съобщи Би Би Си.

Други известни пациенти са Елизабет Тейлър, президентът на САЩ Джон Ф. Кенеди и британският министър-председател Антъни Идън.

Снимка: Getty Images

През годините членове на кралското семейство са подкрепяли работата на болницата, която има благотворителна дейност, и периодично се откриват нови отделения.

Крал Чарлз откри отделението по физиотерапия, когато беше принц на Уелс през 1989 г., а принцеса Маргарет представи модула за ядрено-магнитен резонанс в радиологичния отдел през 1991 г.

Кралица Елизабет откри най-модерното онкологично съоръжение през 2010 г. и Лондонската клиника получи наградата на кралицата за предприемачество в международната търговия през 2011 г.

Тълпа чака Елизабет Тейлър, която напуска лондонската клиника, където се е лекувала от пневмония през 1961 година

Снимка: Getty Images

Същата година нейната братовчедка Александра откри новия очен център, а кралица Камила преряза лентата за старта на отделението за интензивно лечение през 2017 г. като херцогиня на Корнуол.

С над 1000 медицински сестри и капацитет за лечение на приблизително 155 различни болести, уебсайтът на болницата описва техните услуги като опитни в "грижите и лечението на сложни медицински състояния, като рак, женско здраве, урология и ортопедия, всичко това в висококачествена частна обстановка".

Медицинският център в лондонския квартал Мерилебоун разполага със седем основни операционни зали, три допълнителни зали и шест специализирани отделения за хирургия в урологията, гинекологията, гръдната хирургия, ортопедията и гръбначните процедури, плюс клинични медицински сестри специалисти за над дузина различни състояния.

Предлагайки най-съвременна технология като част от своите лечебни услуги, Лондонската клиника стана първата частна болница в Обединеното кралство, която предлага роботизирана хирургия за рак на простатата през 2005 г., една от многото "първи" в своята близо 100-годишна история. Интензивното отделение осигурява грижи за критично болни и постоперативни пациенти с 13 стаи за пациенти и модерно оборудване.

Награждаваният готвач Пол О"Брайън работи заедно с диетолози, за да предложи индивитуални хранителни менюта. Месото се доставя от пазара за месо "Smithfield", рибата идва от "Billingтаsgate" и други. През 2021 г. изпълнителният главен готвач О"Брайън беше обявен сред 44-те "кулинарни герои" от Гилдията на занаятите за работата си в бранша по време на пандемията. "Храната беше невероятна, разнообразно меню и вкусни опции (бисквитът от омар беше отличен!)", каза един бивш пациент в отзиви в Google.

Има кафене за посетители и пациенти - "Devonshire Coffee Shop" и  ръчно направени сандвичи от "Soho Sandwich Company", сладкиши от "Paul Rhodes Bakery" и "Lavazza" кафе.

Известна с първокласното си обслужване, клиниката предлага и с персонал, който може да уреди билети за театър, шофьори, да резервира частни чартъри и дори да организира наем на апартаменти след операция за пациентите, за да се възстановят наблизо.

Всички стаи разполагат със самостоятелна баня с безплатни тоалетни принадлежности Molton Brown и чисти кърпи всеки ден, електронно контролирани регулируеми легла, HD телевизор, телефон, радио и климатик.

"Изключителната грижа за пациентите е начин на живот за нас", казва уебсайтът и добавя: "Нашите медицински сестри, вски екипи и санитаи са посветени на грижите за много малък брой пациенти, така че имаме повече време за вас."

Посетителите могат да влизат до 21,30 ч., но деца не се допускат, освен чрез специална заявка, която трябва да бъде одобрена от администраторите.

42-годишната принцеса на Уелс се чувства добре след операция в Лондонската клиника във вторник, обявиха от двореца Кенсингтън.

"По предписание на лекарите, е малко вероятно тя да се върне към обществените задължения преди Великден", се казва отчасти в изявлението. "Принцесата на Уелс оценява интереса, който ще предизвика това изявление. Тя се надява, че обществеността ще разбере желанието й да поддържа колкото се може повече нормалност за децата си; и нейното желание личната й медицинска информация да остане поверителна".

Принц Уилям беше видян да напуска лондонската клиника в четвъртък по време на престоя на съпругата му, който според двореца ще бъде от 10 до 14 дни.