Според скорошно проучване на Американската академия по медицина на съня над ⅓ от двойките в САЩ избират да спят поотделно - от време на време или като постоянна практика. Причините са разнообразни, но хъркането е един от основните проблеми. Около 45% от възрастните хъркат понякога, а при близо 25% това е хроничен проблем, посочва изследване на института Джон Хопкинс. Когато единият партньор има този проблем, а другият среща трудности със съня, дискомфортът е и за двамата.

Проблем представляват и различните графици или предпочитания за сън. Когато единият партньор ляга по-късно или става твърде рано, това често смущава спокойствието на другия и не му оставя възможност да отпочине пълноценно. А понякога до това може да се стигне и по съвсем тривиални причини - като различни предпочитания за температурата, осветеността на стаята или дебелината на завивките.

Любопитното е, че по-често "изгонените" от семейната спалня са мъжете, докато жените значително по-рядко се преместват на дивана или в стаята за гости.

Всеки дискомфорт в общата спалня води до влошаване качеството на съня и на двамата партньори и съответно внася напрежение във връзката. И ако преди време спането по отделно би било табу, в съвременния свят се препоръчва от психолози и семейни консултанти в случаите, в които е констатиран проблем. Тази практика на несподеленото спане си има и термин - "sleep divorce". "Разводът" за сън е концепция, адресираща практично решение за тези нерядко срещани проблеми при двойките, а целта е всеки от партньорите да подобри индивидуалното си качество на почивка, като в същото време двойката съхрани интимността и удовлетвореността от връзката

Невероятно, но факт - "разводът" за сън укрепва брака.

Независимо дали става въпрос за избягване на партньор, който краде завивките и се мята и върти по цяла нощ, или такъв, който разтърсва стаята със силно хъркане, спането в отделни легла и помещения доказано подобрява качеството на сън и почивка. Като резултат повлиява положително и отношенията между партньорите.

Специалистите посочват, че хората, лишени от добър и здрав сън, са по-склонни да спорят с партньорите си и да влизат в конфликт с тях. А и не само - те са по-склонни да имат влошени взаимоотношения с обкръжаващите ги като цяло, тъй като липсата на почивка намалява емпатията.

Sleep divorce за много хора звучи екстравагантно и далеч от обществената норма. Най-честото притеснение е как това би повлияло на отношенията и близостта на партньорите. С динамичното ежедневие и работния график споделянето на едно легло често е основната възможност за физическа близост и интимност между партньорите. Страховете са, че спането отделно ограничава това време и ако двойката не търси друго компенсиране, с течение на времето това може да доведе до емоционална дистанция и несъзнателно да провокира двамата души да търсят още повече време само за себе си без своята половинка.

Обратно, тези, които приемат идеята, споделят, че подобреното качество на съня се отразява много положително на цялостното здраве, настроение и себеусещане на партньорите и е сериозна предпоставка за стабилна и силна връзка. Това, казват поддръжниците на концепцията, намалява споровете и напрежението в двойката и усилва търсенето на интимност в останалата част от ежедневието. В допълнение, всеки от партньорите получава обратно своето лично пространство и автономност, която в някои връзки с времето се губи.

За двойките, които обмислят тази опция, ключът е в открит и директен разговор за проблема - съветват психолози. Това е и важно, за да може партньорите да помислят за разумно и спокойно обяснение пред децата. А също и да поговорят за интимността и сексуалния си живот.

Сънят или връзката? Налага ли се да избираме?

Освен умора или сънливост през деня, недостатъчният и неспокоен сън може да доведе до симптоми като сутрешно главоболие, често нощно уриниране, затруднена концентрация, намалено сексуално желание, раздразнителност, дори наднормено тегло.

Но наистина ли трябва да избираме между съня и партньора? Ако имаме проблеми, свързани със съня във връзката, но не сме готови за sleep divorce, добре е да обмислим корена на ситуацията и какви биха били потенциалните други решения, казват експертите по съня. При хъркане на единия партньор, например, използването на машина за бял шум може да помогне за маскиране на външните звуци, създавайки по-благоприятна среда за заспиване. Отделното спално бельо и завивки ограничава смущенията, причинени от неспокоен в съня си партньор, и решава проблеми, свързани с различни температурни предпочитания. Не на последно място, при нарушения в съня консултацията със здравен специалист е много важна за оценка на състоянието и рисковете.

Хигиената на съня и следването на рутина както в периода преди заспиване, така и на график за лягане и ставане, са сред благоприятстващите фактори, независимо от проблема. Помощник за освежаващ, спокоен и непрекъснат сън е и иновативната добавка ОЙОНО Нощ, която може да помогне както на "потърпевшия", така и на "виновника" за трудностите в съвместна нощ.

Снимка: Oyono

Ценното при хранителната добавка ОЙОНО нощ е 3-фазната технология. Комбинацията от природни съставки, мелатонин и Витамин В6 е не просто добре балансирана, но в различните етапи на съня се освобождават различни съставки, за да бъде ефективна в продължение на 8 часа. Така тя работи през цялата нощ, като допринася не само за по-бързото заспиване, но и за поддържането на спокоен, непрекъснат и по-продължителен сън.

Проучванията показват, че ОЙОНО Нощ съкращава средния период на заспиване от 40 на 20 минути само за 2 седмици от началото на приема, като същевременно увеличава продължителността на съня с приблизително 1 час.*

През 2022 г. ОЙОНО Нощ получава отличие за най-иновативен продукт от Pharma Trend Europe, печелейки високата оценка на лекари, фармацевти и потребители.

Да се добави освен снимка на 3-фазната таблетка и кутията на продукта и задължителния текст за хранителна добавки:

*Проучване при домашна употреба, Exevia GmbH, Доклад от потребителите в Германия, ноември 2020 г., n=301 потребители на възраст между 50 и 75 години, които имат проблеми със заспиването /честото събуждане през нощта и приемат таблетки за сън/успокоителни (без лекарства с рецепта) през последните 4 седмици.

Ойоно нощ е хранителна добавка.Да не се използва като заместител на разнообразното и балансирано хранене и на здравословния начин на живот. Да не се надвишава препоръчваната дневна доза от 1 таблетка дневно. Да се съхранява на място, недостъпно за малки деца. Продуктът не е подходящ за бременни и кърмещи жени, както и за деца, и юноши. След прием на продукта е възможно да е нарушена способността за участие в пътния трафик.

Т222202353/23.6.2022

С подкрепата на: Oyono