Учени от Медицинския колеж на Джорджия установиха, че употребата на сода за хляб значително намалява възпаленията при автоимунни заболявания, сред които ревматоидният артрит, съобщи Лента.

Било констатирано, че содата за хляб може да стимулира производството на по-голямо количество стомашен сок, който е необходим за храносмилането. Содата за хляб допринася за умъртвяване на патогенни бактерии и намалява натоварването върху далака, който участва в инициирането на имунния отговор при наличие на микроби. Било изяснено, че в далаците и бъбреците у мишки, които погълнали разтвор на сода за хляб, се понижило количеството на предизвикващите възпалителни реакции имунни клетки, известни като макрофаги М1.

Освен това содата за хляб увеличава количеството на противовъзпалителните клетки М2, пишат от БТА. Тя възстановила също функциите на бъбреците у гризачи, засегнати от хронично бъбречно заболяване, и намалила риска от развитие на сърдечносъдови болести и остеопороза.

Автоимунните заболявания са свързани с разстройство на дейността на имунната система, което води до производство на атакуващи здрави тъкани в организма антитела и лимфоцити. При ревматоидния артрит е засегната съединителната тъкан и са нарушени функциите на бъбреците и други органи.

Резултатите от изследването са качени на сайта MedicalXpress.