Средиземноморската диета в комбинация със зелен чай подмладява мозъка
Това показва ново израелско проучване
Средиземноморската диета е приветствана от лекари и учени по цял свят заради менюто си от плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, което доказано подобрява здравето на сърцето.
Сега обаче учени твърдят, че една леко променена версия, съдържаща зелен чай, орехи и зелено смути, значително подобрява здравето и на мозъка при хора със затлъстяване, които я спазват, съобщава "Daily Mail".
Наднорменото тегло е свързано с по-ускорено стареене на мозъка, отколкото обикновено се очаква.
Израелски изследователи са проучили повече от 100 души със затлъстяване, спазващи средиземноморска диетата, и са установили, че с всеки един процент спад в индекса на телесната маса (ИТМ) "мозъчната им възраст" намалява с девет месеца.
Резултатите показват, че за здравето на мозъка е жизненоважно да се поддържа здравословно тегло и да се консумират по-малко преработени храни, сладкиши и напитки, твърдят изследователите.
Средиземноморската диета - богата на здравословни мазнини и протеини, но бедна на въглехидрати - стана изключително популярна през последните години, като множество изследвания изтъкват ползите от нея за дълголетието, намаляването на слабостта и предпазването от рак.
Диетата включва избягване на млечни продукти, червено месо и алкохол, като същевременно се консумират плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, зехтин, мазна риба, ядки, семена и бобови култури. Множество проучвания показват, че тя може да помогне за намаляване на теглото.
Затлъстяването е свързано със стареене на мозъка, включително със свиване на бялото вещество, което подпомага комуникацията между различните области на мисловния орган.
Изследователите от университета "Бен Гурион" в Негев набрали 102-ма доброволци със затлъстяване, предимно мъже, на средна възраст 52 години.
Те били помолени да спазват "зелена" средиземноморска диета в продължение на 18 месеца, която включвала консумацията на 28 г орехи дневно, три до четири чаши зелен чай и 100 г зелен шейк, приготвен с глобоза - вид растителна добавка.
Освен това им е било казано да изключат червеното месо и сладкишите.
Жените били помолени да консумират не повече от 1200 до 1400 калории дневно, докато мъжете се придържали към 1500 до 1800 калории на ден.
В началото и в края на изследването са направени изследвания с ядрено-магнитен резонанс на мозъка, за да се изчисли "мозъчната възраст" - възрастта, на която мозъкът изглежда на снимките, независимо от биологичната възраст.
По време на проучването всички участници получили безплатен абонамент за фитнес зала и образователни сесии, насърчаващи физическата активност с умерена интензивност. Те също така бяха помолени да посещават 45 до 60-минутни сесии по аеробни и съпротивителни тренировки три или четири пъти седмично. Измервани били също така телесното тегло и обиколката на талията на участниците.
В публикация в списание "еLife" изследователите посочват, че в края на изследването 56,8 % от спазващите зелената средиземноморска диета са имали по-ниска мозъчна възраст от очакваната.
Те отбелязали, че всеки един процент спад на ИТМ или теглото е свързан с деветмесечен спад на мозъчната възраст.
При лицата от тази група ИТМ е намалял с 0,76 единици, те са отслабнали средно с 2,31 кг и с 5,39 см от талията си.
Авторът на изследването д-р Гидон Леваков от катедрата по мозъчни и когнитивни науки в университета каза: "Нашето изследване подчертава значението на здравословния начин на живот, включително по-ниската консумация на преработени храни, сладкиши и напитки, за поддържане на здравето на мозъка".
Съавторът професор Галя Авидан сподели: "Окуражени сме от откритието, че дори загуба на тегло от 1 процент е достатъчна, за да повлияе на здравето на мозъка и да доведе до 9-месечно намаляване на мозъчната възраст".
Учените обаче не са изследвали дали намаляването на мозъчната възраст се е отразило на познавателните способности на участниците, пише БТА. Те отбелязват, че резултатите са ограничени и поради това, че повечето участници са мъже, както и поради липсата на контролна група, с която да се сравнят резултатите.