Всекидневната употреба на силна марихуана може да повиши петкратно вероятността от развитието на психоза, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на публикация в сп. "Лансет".

Настоящото изследване подкрепя предишни проучвания, които са установили зависимост между марихуаната и проблеми с психичното здраве, но въпреки това не я определя окончателно като причина.

Психичните разстройства, при които хората губят връзка с действителността, обикновено се обуславят от фактори като генетика и заобикаляща среда.

За целите на настоящото изследване специалисти от лондонския Кингс колидж са анализирали данни от десетки места в Европа и Бразилия за периода между 2010 и 2015 г. Около 900 души, диагностицирани с първи епизод на психично разстройство, са били сравнени с над 1200 здрави индивида. След като са проучили употребата на марихуана сред изследваните лица, специалистите са установили, че тя е по-разпространена сред диагностицираните пациенти в сравнение със здравите индивиди от контролната група.

Учените отчитат, че вероятността да бъдат диагностицирани с психоза е по-голяма за хората, които са пушили марихуана всеки ден. Всекидневната употреба на силна марихуана повишава риска петкратно.

"Ако сте решили да използвате силна мариухана, имайте предвид потенциалния риск от психоза", казва ръководителката на изследването д-р Марта ди Форти от Кингс колидж.