Знаете ли, че стресът е обявен за болестта на 21 век? Ако се замислим, ще установим, че ние действително се намираме в състояние на постоянно напрежение, което се подклажда от най-различни фактори в ежедневието ни. Напоследък животът носи със себе си все повече неизвестни, които често ни карат да изпитваме тревожност на работното място, безпокойство в личните си взаимоотношения, които с всеки изминал ден сякаш се обтягат, и дори несигурност в собствения си дом.

Всичко това рефлектира върху цялостното ни здравословно състояние, а оттам и върху външния ни вид. Когато сме неспокойни в нас се отделят хормони на стреса, които, натрупвайки се, започват да влияят негативно на нервната ни система, но също така нарушават равновесието в тялото ни и оказват негативен ефект върху нашата кожа.

Ето защо се счита, че епидермисът е един от първите, но сигурни показатели, че нещо не е наред. Не напразно казват, че освен настроението, в което се намираме, по нашето лице също така се изписва и разположението на духа, наред със състоянието на психиката ни.

Признаци за това могат да бъдат появата на акне, обривите, петната, зачервяването, изсушаването или прекомерното омазняване на кожата ни и т.н. Организмът на всеки човек е строго индивидуален, затова проблемите могат да се проявят под различна форма. Въпреки това тревогите се отразяват на всички ни по два идентични начина:

- карат ни да се мръщим, което е предпоставка за появата на бръчки

- пречат на съня ни нощем, което, освен умора, води със себе си тъмни кръгове и торбички под очите

Всъщност, недоспиването е основната причина за сивия оттенък на кожата, сенките и торбичките под очите, по-вдлъбнатите линии на лицето и изострянето на чертите му. Липсата на достатъчно сън пречи на епидермиса да получи нужните хранителни вещества и възпрепятства обновяването на клетките, тъй като стеснява кръвоносните съдове. Затова специалистите препоръчват между 7 и 9 часа пълноценна почивка нощем, за да бъдем отпочинали, а на сутринта лицето ни да изглежда свежо. Разбира се, подобно на всяко друго нещо, не трябва да прекаляваме дори и със съня, защото рискуваме да се събудим подпухнали заради задържаната в организма ни вода... а това води до нарушаване на структурата на кожата - нещо, което със сигурност не желаем.

Освен всичко друго, безсънието нарушава и метаболитните процеси на тялото ни, които се задействат именно вечер, като най-силната им дейност е в рамките на 60 мин. - от полунощ до 1 часа.

Всичко изброено дотук, оказващо негативна промяна на образа в огледалото, подронва нашето самочувствие, лишава ни от увереност и допълнително ни напряга, вследствие на което се озоваваме в задънена улица, от която сме безсилни да се измъкнем. Ако се чувстваме точно по този начин, има няколко неща, с чиято помощ да излезем от тази наистина неприятна ситуация.

На първо място ни е необходима почивка - от всичко. За жалост обаче всички добре знаем, че няма как напълно да се дистанцираме от обграждащия ни свят, но поне можем да се опитаме да го сторим. Ако начинанието ни все пак не се увенчае с успех, то трябва задължително да си създадем някои полезни навици, като например да консумираме повече вода, дори е препоръчително преди лягане да пием по една чаша, за да забързаме метаболитните процеси. Също така е нужно да наблегнем на плодовете и зеленчуците, да повишим дневната си активност, стремейки се да се движим колкото се може повече, и да установим режим за съня - с други думи, да си лягаме и да ставаме в точно определено време, като избягваме негативните мисли, подготвяйки се за покой.

За кожата ни е изключително важно да използваме добър нощен крем, който да възстанови епидермиса, но също така е задължително да се стараем да избегнем заспиването по корем или на една страна, за да не притискаме лицето си във възглавницата, което единствено би допринесло за образуването на бръчки.

Тук е моментът да споменем, че има едно невероятно средство, което може да се погрижи отлично за вредите върху кожата на лицето ни, причинени от стреса и недоспиването - Ретинолът. Всички дерматолози единодушно споделят мнението, че в това отношение той е най-доброто "оръжие", на което може да се спрем. В началото, преди около 40 години, първият ретоноид (познат още като витамин А) се е използвал като лекарство срещу акне, но впоследствие лекарите установяват, че наред с това, той има антиейдж и регенериращ ефект, като прави кожата по-плътна. Той засилва нейното производството на колаген, увеличава нивата на хиалуроновата ѝ киселина, заздравява епителния ѝ слой и по този начин я предпазва от преждевременно стареене, като междувременно редуцира вече появилите се върху нея фини линии.

В тази връзка, една от най-добрите процедури с ретинол, която можем да си подарим, е подмладяващата терапия за лице (Age defying), която се предлага в студио за лазерна епилация и козметични процедури Vivian Derma, намиращо се в красивия град Пловдив. Тази чудесна процедура е подходяща за всеки тип кожа, включително и увредена или без тонус. Терапията е изключително полезна при загуба на еластичност и наличие на фини линии и бръчки.

За да се стимулира еластичността и да изравни бръчките, както споменахме, тя включва концентрирано съдържание именно на Ретинол. Освен това, мощната клетъчна стимулация се осигурява чрез жизнено важните за кожата витамини - С, А и Е. Серумът съдържа силно концентриран състав, който не само ще премахне нежеланите бръчки, но паралелно с това и ще повдигне и оформи лицевия ни контур.

След като вече знаем как - време е да обърнем внимание на кожата си. Естествено, от ключово значение е да не отлагаме грижите за нея, успокоявайки се, че винаги можем да започнем утре. Хубаво би било да поставим началото днес, въпреки многобройните задачи, изпълващи графика ни, които неизменно допринасят за покачващото се ниво на стрес, който изпитваме. Важна е първата крачка, после всичко става лесно. А резултатите със сигурност няма да останат незабелязани и от околните, което определено ще подейства добре на самочувствието ни.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

 *Материалът съдържа продуктово позициониране