През последните две години прожекторите бяха насочени към Covid пандемията, като в световен мащаб експертите отчетоха много нисък брой на заразявания с грип. За съжаление обаче, това не означава, че грипът е изчезнал, а специалистите прогнозират предстояща силна грипна вълна.

На какво се дължи това?

Отслабване на силата на коронавируса

С широкото разпространение на коронавируса и преминаването му през голяма част от световното население, до неговата сила и смъртоносност постепенно намалява. Това отваря възможност за развихрянето на други респираторни вируси и завръщането на грипа.

Отпадането на противоепидемични мерки срещу Covid-19

Работата от вкъщи, онлайн обучението, ограничаването на контактите на закрито, по-малкото пътувания също ограничиха разпространението на сезонния грип. Тази година, обаче голяма част от тези мерки липсват, което ще доведе до безпроблемното разпространение на респираторните вирусни инфекции.

Данните от разпространението и динамиката на циркулация на грипните вируси в различни части на земното кълбо дават основания на специалистите да прогнозират безпрецедентно тежък грипен сезон. Тази пролет наблюдавахме необичайно късно разпространение на грип в страните от Европейскитя съюз, включително и България. В Нидерландия имаше тежка вълна, в САЩ грипният сезон беше по-дълъг, с два пика и с нетипично високи нива на заразяване дори и през лятото. Тревожни са данните и от Южното полукълбо, където в Австралия и Нова Зеландия имаше необичайно дълга грипна вълна с рязко покачване на заболяемостта и броя на хоспитализациите.

Отслабен имунитет

Поради факта, че през последните две години хората не са се срещали масово с грипния вирус, е налице спад в естествения имунитет на населението срещу сезонния грип. Това е още една причина за появата на тежка и непредсказуема грипна вълна.

С особено голям риск от тежко протичане и усложнения в следствие на грипа са пациентите над 65-годишна възраст, чийто имунитет обичайно е по-слаб. Силно застрашени са и пациентите с хронични заболявания, особено, ако са сред по-възрастното население.

Някои хора допускат, че ваксината срещу ковид може да ги предпази от грип. Това не е вярно. Единствената сигурна защита е противогрипната ваксина.

Затова специалистите препоръчват на хората над 65 г. да побързат да заявят при своя личен лекар желанието си да бъдат ваксинирани безплатно. Тази година държавата е осигурила 190 000 противогрипни ваксини за българските пенсионери.

 

* съдържание на Sanofi