Макар вече официално да е септември, лятото сякаш отказва да си тръгне и температурите навън остават все така високи. Търсейки прохлада в горещите нощи, много хора предпочитат да спят на пуснат вентилатор или климатик, които разхлаждат въздуха в стаята. Но колкото и да е приятно, използването им през нощта може да доведе до нежелани последици.

Ето какви са те:

Пресушават устата ви и носоглътката

Няколко проучвания показват, че ако оставите вентилатора или климатика да работят, те ще причинят изпаряване на потта и влагата от тялото ви, което може да доведе до дехидратация и пресъхване на устата и носоглътката. Ето защо е важно да пиете по една чаша вода преди лягане. Тя не само ще стимулира храносмилането и детоксикацията на организма ви, но и ще ви осигури достатъчно хидратация, докато спите.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Влошават алергиите

Ако имате алергии, спането на включен вентилатор или климатик съвсем не е добра идея. Праховите частици и полените, носещи се във въздуха, ще раздразнят носа ви, особено ако страдате от астма. Отделно те могат да бъдат причина за сухота в очите и сенна хрема.

Причиняват мускулни крампи и спазми

Температурата през нощта има тенденцията бързо да се понижава, а излагането на студено е една от основните причини за мускулни крампи и спазми. Нещо повече, ако вентилаторът духа директно към вас, то хладният въздух може да накара тялото ви да повиши своята температура, което на сутринта да доведе до гадене или главоболие.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ето 3 неща, които можете да направите, вместо да пускате климатика или вентилатора:

Спете на отворен прозорец

Това е най-лесното решение за топлите нощи. Свежият сутрешен въздух, нахлуващ от отворения прозорец, бързо ще разхлади стаята, в която спите.

Поставете мокра кърпа или кофа с вода близо до леглото си

По този начин ще повишите влажността на въздуха във вашата спалня и няма да се дехидратирате.

Завъртете вентилатора в друга посока

Ако все пак не можете да се откажете от устройството, тогава просто го обърнете в друга посока, така че да не духа директно към вас. Не е лоша идея да го поставите до отворен прозорец, помагайки на свежия въздух да влезе в помещението.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos