Нямам късмета да притежавам плътни и лъскави или пък обемни и къдрави коси. Цял живот се боря ежедневно да превръщам фините и тънички жички, които покриват скалпа ми, в нещо като прическа. Къдрила съм се на студено, спала съм на ролки и с хартийки, къносвала съм се, а с естествения цвят на косата си не съм се срещала от поне двайсет години. Точно затова си мислех, че всичко с растителността върху главата ми е горе-долу наред и под контрол - е, малко суха и тъничка, но пък руса и податлива на всякакъв тип стилизация, а и все още си е на мястото. Докато наскоро не прихванах среднодългите си косици в обикновена конска опашка и с ужас установих, че вместо обичайните две завъртания на ластичето, сега са ми нужни три, че и четири. И че в крайна сметка опашлето ми е толкова клето, че прилича на миша опашчица.

Revalid Thinning Hair Shampoo Pack

Снимка: Revalid

Горката коса!

След тази смущаваща констатация, започнах да се заглеждам по-внимателно какво се случва върху скалпа ми. Така видях и увеличилите си сиви и бели косми, забелязах силното изсушаване, което не мога да контролирам вече само с балсам или капка арганово олио, и установих, че плътността и блясъкът не са думи, с които бих описала собствената си коса. През лятото пък нещата стават още по-трагични, защото силното слънце уврежда косъма и го прави да изглежда като стръкче слама. Честно казано, горката ми коса! Напълно ясно е , че и тя старее. Или добре, нека използвам малко по-щадящия душата термин "ейджинг" вместо "стареене". Колкото и да ни се иска, този "ейджинг", уви, не може да се спре. Косата е точно толкова жива, колкото и тялото ни, затова и тя страда от всичко, от което страда и то. При това съвсем стоически, без да ни причинява болка - просто изглежда измъчена. Ето я обаче и добрата новина:

Стареенето на косата може да се забави

При това на клетъчно ниво, където именно се случват най-големите вреди. Благодарение на стреса, ДНК уврежданията и различните възпаления, както и влиянието на UV лъчите, косменият фоликул страда и губи от своята жизненост. В резултат на това косата оредява, губи плътност, блясък и жизненост и започва да посивява. Всъщност загубата на цвета на косата се дължи на спобосността на организма да пренасочва енергията в клетките там, където е най-важно за поддържане на добрата физическа форма на тялото, казва Д-р Джени Томас, специалист по биология на косата от Кливланд клиник. Затова и с напредването на годините той преразпределя телесните сили и вместо в поддържане на цвета на косата, ги концентрира в подкрепа на костите, мускулите, храносмилането и изобщо там, където е важно за цялостното добро здраве. По време на процеса на стареене, защитата на кожните клетки срещу процесите на окисление също отслабва. Това дава пълна свобода на и без това свободните радикали да си вредят колкото си искат и да превръщат доскоро плътната коса в нещо като издухана перушина. Как да се противопоставим? Като осигурим на косата и скалпа това, което им липсва - хубава "храна", хидратация и механизми за защита срещу външните фактори и наследствените обременености.

Revalid Packshots TopView ThinningHair Shampoo Combine

снимки: Revalid

Revalid Anti-Aging решение в два продукта

Ако не сте ползвали нито един специализиран продукт за коса на марката Revalid, да си знаете, че сте лишили собствената си коса от пиршество. Понеже преди години благодарение на цялостна грижа на Revalid се отървах от един хормонален косопад след раждане, сега естествено потърсих решение именно в техните продукти. И ето - срещу процесите на стареене на косата има два професионално разработени и ефективни продукта - Revalid Anti-Aging шампоан и Revalid Anti-Aging флуид. И двата съдържат две много важни съставки - екстракт от листата на Cassia Alata и екстракт от еделвайс от Швейцарските Алпи. Касия алата е азиатско растение, което се използва като подправка, но е известно и като естествен лечител за косата.

Revalid Packshot AntiAging Shampoo

снимки: Revalid

 

От древни времена прахът от нея се използва за подхранване на тънки, цъфтящи коси. Еделвайсът пък е известен с устойчивостта си на сложни атмосферни условия на цели 3000 м височина. Той се справя отлично с резки температурни промени и UV лъчи, така че употребата му във формула за поддържане на младостта на косъма гарантира сила за регенерация и защита. В тандем двете съставки работят отлично като антиоксиданти и неутрализатори на негативните външни влияния. Revalid® Anti-Aging шампоанът се използва като обичайно миещо средство за коса. Редовната му употреба води до мечтани ефекти - посивяването се забавя, обемът и гъстотата се възвръщат, а боядисаната коса е жизнена. Шампоанът не съдържа парабени, силикони и сулфати и подготвя косата и скалпа за третиране с Revalid® Anti-Aging флуид. Той от своя страна осигурява две защити: на скалпа, като се втрива с леки масажни движения в него при суха или влажна коса, и на косата, като малко количество от флуида се отлива върху дланите, а после равномерно се нанася по дължината на косата. Флуидът не се изплаква, така че след нанасяне косата може да се стилизира по обичайния начин без никакви ограничения.

Revalid Thinning Hair Shampoo Pack

Снимка: Revalid

Вместо заключение

Рапортувам след едномесечно ползване и на двата продукта Revalid® Anti-Aging. Шампоанът мие чудесно, косата след него е чиста, но не хвърчаща, не се наелектризира, има еластичност и плътност. Благодарение на флуида пък здравината на косъма е осезаема, а обемът със стилизиращи средства се постига по-лесно и без жертви. И двата продукта имат способността да неутрализират влиянието на слънчевите лъчи и служат като своеобразен щит срещу изгарянето на косъма. Пък всички знаем на какво приличат косите ни след една седмица на плажа, така че шампоанът и флуидът трябва да са първото нещо, което слагате в куфара си за лятната ваканция. Освен това те са приятни за употреба, имат нежен, но не натрапчив аромат и са подходящи и за мъжки коси. Което ме навежда на мисълта, че неестествено бързото изразходване на личните ми флакони май се дължи на доста добре изглеждащата в последния месец коса и на съпруга ми. Нищо, че той неубедително твърди, че не би се възползвал тайно от моята козметика...

 

* материалът съдържа продуктово позициониране