Дейвис казва, че трябва да се предприемат адекватни глобални мерки за справяне с проблема и изтъква необходимостта от запълване на "лекарствената празнота" в изследванията и разработването на нови медикаменти за лечение на мутиращи инфекции. През последните десетилетия са разработени и са достигнали до пазара само "шепа" нови антибиотици. Медицината се съревновава срещу времето в търсене на нови методи за борба с бактериалните инфекции, които все повече еволюират в устойчиви на сегашните лекарства свръхбактерии.

"Антимикробната резистентност представлява катастрофална заплаха. Ако не вземем мерки сега, всеки от нас е изложен на риска в следващите 20 години да постъпи в болница за лека хирургична интервенция и да умре от обикновена инфекция, която не може да бъде излекувана с антибиотици. Заради риска от инфекция рутинни операции като смяна на тазобедрена става или трансплантация на орган могат да станат смъртоносни", казва Сали Дейвис, представяйки пред репортери доклада си за инфекциозните заболявания.

Една от най-известните свръхбактерии - метицилин резистентният златист стафилокок - отнема живота на около 19 000 души всяка година в САЩ и приблизително толкова в Европа - повече от жертвите на СПИН. Увеличава се броят и на други резистентни на антибиотици инфекции. През последните години се проявиха случаи на напълно устойчива на лекарства туберкулоза. Нова вълна от "супер свръхбактерии" с мутация, известна като NDM 1 и проявила се за пръв път в Индия, заля планетата - от Великобритания до Нова Зеландия.

Миналата година Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че нелечими свръхщамове на гонорея се разпространяват по света. Сали Дейвис отправя призив към правителствата и организациите по цял свят да приемат заплахата изключително сериозно, да вземат спешни мерки и да работят за насърчаването на повече иновации и инвестиции за разработването на антибиотици. "През последните две десетилетия се появи "лекарствена празнота" при антибиотиците, което означава, че болестите еволюират по-бързо, отколкото медикаментите за лечението им", казва Сали Дейвис.