Вследствие на глобалното затопляне зеленчуците ще станат по-рядко срещани навсякъде на нашата планета, ако не бъдат отгледани по-резистентни видове зеленчуци, предупредиха учени, цитирани от БТА.

Повишаването на температурите с 4 градуса Целзий, което е очаквано от учените през 2100 г., в случай че глобалното затопляне продължи със същите темпове, ще намали реколтите със средно 31,5 процента, сочат резултатите от изследване.

С по-топлия въздух и по-малките водни ресурси може да се обясни това намаляване с близо една трета на реколтите от зеленчуци, които са от съществено значение за здравословното хранене. Южна Европа и обширни територии от Африка и Южна Азия могат да бъдат засегнати.

За да стигнат до тези заключения, учените анализирали резултатите от 174 изследвания за влиянието на околната среда върху реколтите и съдържанието на хранителни вещества в зеленчуците от 1975 г. "За пръв път събрахме всички доказателства за влиянието на климатичните промени върху реколтите и качеството на зеленчуците - поясни Алън Дангур от Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина. - Анализът ни показва, че ако тенденцията се запази, климатичните промени значително ще намалят наличието на тези важни храни по света. Трябва да се вземат спешни мерки, включително да се подкрепи по-резистентното към климатичните промени земеделие."

Други изследване фокусира вниманието върху царевицата - най-отглежданата култура на планетата. Големи износители на царевица са САЩ, Бразилия, Аржентина и Украйна. Резултатите показват, че ако температурите се повишат с 4 градуса Целзий до края на този век, вероятността тези четири големи износители на царевица да имат няколко поредни лоши години ще е 86%.

Резултатите от изследванията са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.