Нали знаете как около Нова година все си обещаваме да сме по-добри, по-целомъдрени, по-слаби, във всеки смисъл на личното предизвикателство - да станем една подобрена версия на миналогодишното ни "аз". Според учени, цитирани от New York Times, обаче - всички гореизброени цели се обезмислят ако едно много просто действие не фигурира в ежедневието ни - пиенето на достатъчно количество вода.

Хидратацията е на първо място в списъците с новогодишни цели на близо 70% от анкетираните от нюйорскското издание.

Ще кажете - какво значи "достатъчно" вода? Някои специалисти смятат, че ако почувствате жажда - вече сте дехидратирани. Ако сте склонни да игнорирате това твърдение, приемете, че на ден трябва да изпиете поне осем чаши или минимум литър и половина вода, за да бъдат тялото и умът ви в кондиция. Газираната вода, сокът и подсладените напитки не се броят.

Притеснението на тези, които не консумират достатъчно от живителната течност има и своето по-философско обяснение - според стотици научни изследвания, свързани с консумацията на вода на глобално ниво - тя е задължителен елемент, за да сме здрави; основен движещ фактор за личния успех, панацея за болки и нещастия на простосмъртните ни тела и души.

снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Тайната за бърз и бистър ум? Много вода. Кои звезди имат най-красивите кожи? Тези, които не се разделят със своите симпатични бутилки за вода. Имате усещането, че светът е едно съмнително място, където точно днес се чувствате крайно излишни? Ами, пийте вода и всичко ще бъде наред. Психолозите вярват, че за да ни снабдява с достатъчно ендорфин мозъкът ни трябва да бъде, преди всичко - добре хидратиран.

За все повече хора по света приемането на този жизненоважен флуид се равнява по важност на добрия имидж, успешната кариера и дори - споделената любов. Но много от тях страдат, защото обикновено просто забравят да пият вода. Нека си го кажем честно: прозрачната течност може да е доста скучна - няма вкус и мирис, в нея не подскачат закачливи балончета, не се приготвя по тайна вековна семейна рецепта...

За да я направят "по-интересна" някои нарязват в нея плодове, други разтварят ароматни добавки, а трети настройват дигитални календари и аларми, които с приятни мелодии и други залъгалки да ги подсещат, когато е време за поредната чаша. 

Ако живеете в България, но не сте сред тези, които имат навика да поддържат добро ниво на хидратация, един мотивиращ факт - по данни от края на 2018 година нашата страна е на второ място в Европа след Ислания по брой на естествени и минерални водоизточници. Те са повече от петстотин, всички с изключително добро качество на водата. Така че, без извинения и - на-здраве в новото десетилетие