Жените, живеещи в квартали с условия за разходка, са по-малко застрашени от ракови заболявания, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. Това се отнася най-вече за рак на гърдата след менопаузата, но и за рак на яйчниците, матката, както и множествен миелом.

Изследването е направено от учени от няколко университета в Ню Йорк. Резултатите показват колко е важно градското планиране за по-възрастната част от населението, каза Андрю Рандъл - професор по епидемиология в Колумбийския университет. Градовете трябва да създават възможност и да промотират ходенето пеш, да редуцират зависимостта от автомобилите, каза още той.

По-ранно проучване е свързало затлъстяването с нарастващ риск от развитие на 13 вида рак при жените, независимо от теглото. Физическата активност снижава риска при всеки един вид.

Изследвани са повече от 14 000 жени на възраст от 35 до 65 години. Резултатите им са проследявани в продължение на три десетилетия. Взети са предвид възможностите за разходка в кварталите, където живеят, и рискът от развитие на рак, свързан със затлъстяване. Резултатите показват, че при жените, които живеят в райони с възможност за разходка, съществува 26 процента по-малка вероятност от развитие на рак.