Американската актриса и френският танцьор се запознаха на снимачната площадка на трилъра "Черен лебед" през 2010 г, който донесе на 30-годишната Портман "Оскар" за главна женска роля. В лентата тя влиза в образа на балерина, която полудява в стремежа си за усъвършенстване.

Мийпие се сдоби със световна слава като хореограф на лентата, но до скоро беше главен балетист на нюйоркския балет. Неотдавна той се отказа от тази позиция, за да може да живее с Портман и 6-месечния им син Алеф в Калифорния.

34-годишният балетист, който e учил в Лион, се завръща в града от 17 до 23 декември с две постановки, които ще бъдат представени съвместно с "Кончерто Бароко" на покойния маестро Джордж Баланчин.

"Много често идеите ми идват от музиката. Музиката определя посоката, по която тръгвам, което може да доведе до много различни резултати", заяви Мийпие преди първото шоу утре. Балетистът, чиято майка е учителка по балет, е прекарал детството си между Сенегал и Франция и твърди, че е бил изграден от две влияния - "строгостта на класическия балет и свободата на африканския танц", както и на джаза и на съвременната музика.

Вижте снимки на Натали >>
Портман сред най-добре облечените на Оскари 2011
Портман може да се откаже от киното