Калина Цветкова вече е на 18 и завърши училище в Хага. Там също има абитуриентски балове, но те изглеждат малко по-различни от нашите, разказват от "24 часа".

Балът на Калина е на 18 май. За него обаче не се събира цялата рода на дълги трапези. И не защото момичето е в чужбина, а защото такава е традицията в Холандия - балът е за съучениците.

Затова към 3-4 часа следобед в дома на Калина пристига кавалерът й за бала, заедно с родителите си. Двете семейства разговарят, пийват по чаша алкохол, след което тръгват към мястото, където се събират абитуриентите.

Това е къщата на един от съучениците. Родителите му са предоставили двора си, в който се струпва целият клас от 80 души заедно с близките си.

За холандските балове всъщност има определен дрескод и зрелостниците задължително се съобразяват с него. "Всички момичета без изключение бяха с дълги рокли. Само цветът и кройката бяха различни. Докато момчетата без изключение бяха с черни костюми с папийонки", разказва Милен Цветков.

Неговата Калина избира черна дълга рокля с дебели презрамки и пуска косата си свободно. Разбира се, всички момичета са на високи токчета, нищо, че трудно ходят с тях върху ливадата.

Децата не са се отделили от родителите си, напротив, запознават ги с приятелите си. Накрая домакинът призовава всички ученици да се подредят в единия край на двора за снимки. Лимузини с по 4-5 зрелостници ги откарват до ресторанта, където гимназистите се веселят до полунощ.

Участвайте или гласувайте за "Най-красива абитуриентка" тук >>