Празненствата бяха отбелязани с 62 топовни салюта. Стотици поданици на кралицата чакаха пред Уиндзор цяла сутрин, за да зърнат обичания монарх. Те носеха карнавални дрехи, създадени специално за 90-ия рождения ден на Елизабет II. Тя и съпругът й излязоха пред двореца по обяд и получиха поздравления и букети. Кралицата сияеше в пролетен светлозелен костюм и шапка, закичена с бели цветя.

Вижте снимки >>

По-рано кралицата отправи пожелание към всички набори, които празнуват днес: "Изпращам най-добрите си пожелания към тези, които празнуват 90-и рожден ден на 21 април, 2016. За този споделен празник поздравявам топло всички вас".

Принц Чарлз пък изненада майка си, цитирайки откъс от пиесата на Шекспир "Хенри VIII". Той избра думите на Кентърберийския архиепископ Кранмър, казани на Хенри VIII след раждането на бъдещата кралица Елизабет Първа. В тях се изтъква, че за благото на Англия на нея й предстои да живее много години и всеки неин ден ще бъде увенчан с добро дело:



Междувременно излязоха снимки на известната фотографка Ани Лейбовиц, която запечата Елизабет II, заобиколена от най-малките членове на кралското семейство. Снимката е една от трите, разпространени от Бъкингамския дворец по повод юбилея на Нейно Величество. Фотографията изобразява кралица Елизабет Втора с най-малката й правнучка - 11-месечната принцеса Шарлот, на ръце. Отляво на Нейно Величество е братът на Шарлот и първороден син на херцозите на Кембридж Уилям и Катрин, принц Джордж.

На снимката присъстват още три правнучета на кралица Елизабет Втора - 2-годишната Мия Грейс - дъщерята на Зара и Майк Тиндъл, която гордо държи прочутата черна чанта на кралицата, и дъщерите на Питър Филипс - 5-годишната Савана и 3-годишната Айла.

Зад Нейно Величество стоят изправени най-малките й внуци - децата на принц Едуард и графинята на Уесекс Софи, 12-годишната лейди Луиз и 8-годишният Джеймс, виконт Севърн.

Снимката е направена миналия месец в замъка Уиндзор. Друга фотография показва кралица Елизабет Втора с единствената дъщеря сред четирите й деца, принцеса Ан. На третата снимка кралицата е в компанията на четирите й кучета - коргитата Уилоу и Холи и доргитата Вулкан и Кенди.

Изборът на американката Ани Лейбовиц, снимала Джон Ленън и Деми Мур голи, за фотограф по случай толкова специален повод, беше посрещнато с "повдигане на вежди". В защита на Лейбовиц беше посочено, че качеството на произведенията й говори само за себе си и оправдава факта, че тя е предпочетена пред професионалист от британската общност.

90 години - 90 снимки: