"С дълбока тъга Били Лурд потвърждава, че обичаната й майка Кари Фишър почина в 8,55 ч. тази сутрин", гласи изявление на говорител на семейството от 27 декември.

Вижте снимки на Кари през годините >>

Американската актриса получи инфаркт по време на полет от Лондон за Лос Анджелис на 24 декември. Тя се прибираше от турне по повод последната й книга "Дневниците на принцесата", в която разкри, че е имала кратка връзка с Харисън Форд.

Кари Фишър е дъщеря на актрисата Деби Рейнолдс (84) и покойния певец Еди Фишър. Когато е на 3 г., баща й напуска семейството и се жени за Елизабет Тейлър. На 12 години Кари дебютира на сцената на нощния клуб на Деби в Лас Вегас. На 15 г. напуска училище, за да се посвети на шоубизнеса. През следващата година играе в пиеса на Бродуей с майка си.

Фишър завършва актьорско майсторство в Лондон. Прави филмовия си дебют през 1975 г., партнирайки на Уорън Бийти в "Шампоан". Ролята й на принцеса Лея Органа в "Междузвездни войни" от 1977 г. я изстрелва към славата. Връща се към сагата отново в продължението "Силата се пробужда" миналата година. Играла е и в "Когато Хари срещна Сали", "Блус брадърс" и други.

Кари Фишър е също писателка и сценаристка, известна с откровените разкази за борбата си с психичното биполярно разстройство и пристрастеността към медикаменти, кокаин и алкохол. Почти автобиографичната й книга "Postcards From the Edge" бе филмирана през 1987 г. с участието на Шърли Маклейн и Мерил Стрийп. Фишър трансформира в книга и моноспектакъла "Wishful Drinking", игран на Бродуей и заснет като документален филм за HBO, припомня БТА.

Носителка е на награда "Сатурн" и номинирана за "БАФТА" и две награди "Еми".

Кари е сгодена за кратко през 1980 г. за Дан Акройд. Има един кратък брак - от 1983 г. до 1984 г. е омъжена за музиканта и певец Пол Саймън. Актрисата има 24-годишна дъщеря Били Лурд от връзката си с импресариото Брайън Лурд, който я изоставя заради мъж.