Рижавото момче, което покори света

Вижте снимки на Бекер >>

7 юли 1985 година: над 11 милиона германци наблюдават по телевизионните екрани как изведнъж 17-годишният Борис Бекер се превръща в спортна икона. На тази дата той печели първата си титла на Уимбълдън. Година по-късно, както и през 1989 Бекер отново печели турнира. Покрай неговия успех, в Германия тенисът става свръх популярен.

Летящият плонж на Бекер

През 1990 година Бекер за четвърти път става "Спортист на годината". Той развива своя разнообразен стил на игра най-вече на бързи настилки - в зала или на трева. Неговата сила са сервисът и ударите от воле. Любителите на тениса го обичат най-вече заради легендарния му плонж. При него Борис Бекер изпълнява удар от воле във въздуха - както на тази снимка от 1990 в Уимбълдън.

На върха

През 1991 Борис Бекер печели откритото първенство на Австралия и за първи път оглавява световната ранглиста. Германецът печели общо 49 отделни турнири. Той обаче така и не успява да си тръгне с титла от откритото първенство на Франция.

Първи брак

В края на 1993 Бекер сключва брак с германо-американската актриса и дизайнер Барбара Фелтус. През 1999, малко преди да се роди второто им дете, Барбара научава от медиите за аферата на Борис с руския фотомодел Анджела Ермакова. Резултатът от изневярата: Бекер се развежда със съпругата си и се сдобива с извънбрачна дъщеря от Анджела.

Раздялата с корта

След поражението си срещу Патрик Рафтър на осминфинала на Уимбълдън през юни 1999, Борис Бекер слага край на кариерата си. По-късно той казва, че за спортните си триумфи е платил твърде висока цена: "Имам две изкуствени стави, 10-сантиметрова метална шина на десния крак, а и леко накуцвам."

На подсъдимата скамейка

През 2002 година Борис Бекер получава две години условна присъда за укриване на данъци - сумата е 1,7 млн. евро. Според съда, тенис звездата е имал адресна регистрация в данъчния рай Монако, но всъщност е живял в Мюнхен.

И отново на съд

Щастие в нещастието: през 2007 година Бекер отговаря пред съда за фалита на компанията "Sportgate", в която той притежава 60-процентен дял. Бекер обаче се отървава с малко: осъден е да плати сумата от 114 000 евро.

За посмешище


След извънбрачната афера, развода и условната присъда, Борис Бекер отново се "проявява": с участието си в едно телевизионно предаване той става за посмешище пред цяла Германия.

Вторият брак

През 2009 година Борис Бекер се жени за втори път: избраницата му е холандката Шарлели Керсенберг. През 2010 двамата се сдобиват със син - Амадеус Бенедикт Едли Луис. Семейството живее в Лондон и Цюрих.

Борис Бекер е фалирал?

На 21 юни 2017 съд в Лондон признава Борис Бекер за неплатежоспособен, след като той е спрял да обслужва кредита си към една банка. В Туитър Бекер пише, че е "изненадан и разочарован". Малко след това обаче адвокатът му отрича Бекер да е във фактически фалит и добавя, че клиентът му всъщност "не е много вещ по финансовите въпроси".

*Текстът е публикуван тук >>