Актриса, певица, сценарист и режисьор, тя е най-известна с участието си във филма на Франсоа Трюфо "Жул и Жим" от 1962 г, съобщава BBC.

Вижте снимки на Моро >>

Тя е носител на множество награди на киногилдилята.

Тя е приятел и партньор за много известни лица на френското кино, както и за Жан Кокто, Жан Жьоне и Маргьорит Дюрас.

Новината за смъртта ѝ е достигнала до медиите от агента ѝ.

Жан Д'Отесер, кмет на парижкия 8-и район, потвърди новината пред френското издание Closer, описвайки я като: "Актрисата с чувствена красота и неподражаемо сериозен глас, който е очаровал едни от най-великите режисьори през 65-годишната ѝ кариера."

Според източници тялото й е открито рано сутринта от жената, която се грижи за домакинството, съобщава БТА.

Жана Моро е родена на 28 януари 1928 г. в Париж в семейството на ресторантьор и британска танцьорка.

За 65 години в киното Моро се е снимала в над 130 продукции. Филмовият ѝ дебют е през 1949 г. с "Последна любов". През годините е очаровала режисьори от ранга на Орсън Уелс, Луис Бунюел, Микеланджело Антониони, Роже Вадим, Луи Мал, Жан-Люк Годар, с които е работила. За най-ярката ѝ роля в киното се смята тази в "Жул и Жим" на Франсоа Трюфо.

Сред многобройните ѝ филмови превъплъщения са в "Асансьор за ешафода", "Четиристотинте удара", "Опасни връзки", "Дневникът на една камериерка", "Ева", "Господин Клайн", "Процесът", "Фалстаф", "Модерато кантабиле" на Питър Брук - роля, донесла ѝ награда за най-добра актриса на кинофестивала в Кан през 1960 г. Жана Моро е била председател на прочутата филмова проява два пъти.

"Списъкът с режисьорите, с които е работила, разказва историята на киното на 20-и век", казва президентът на Франция Еманюел Макрон.

Актрисата е била и сред звездите на легендарния театър "Комеди Франсез". Освен пред камера и на сцената, Моро има и няколко изяви като режисьор.

Сред отличията ѝ са награда "Сезар" и БАФТА за чуждестранна актриса, както и призове за цялостно творчество и постижения.