По ирония на съдбата двама от тях не е трябвало да бъдат в самолета, но се качват, вярвайки, че са извадили късмет. Дир бг. припомня трагичните събития от преди 59 години.

Катастрофата става по време на голямото турне “Зимно денс парти”, в рамките на което тримата и техните групи трябва да обиколят 24 щата от Средния Запад на САЩ. Турнето обаче не е планирано добре и музикантите пътуват много дълго, основно с автобуси, по време на изключително студена зима. Някои от тях се разболяват от треска, други дори измръзват. 

За да избегне кошмарното пътуване по пътищата, Бъди Холи решава да наеме чартърен полет между Клиър Лейк, Айова, и следващата им дестинация - Морхед, Минесота. Първоначално в самолета трябвало да се качи китаристът Томи Олсъп, но Валънс, който, отново по ирония на съдбата, преди това се е страхувал от летене, настоява да си сменят местата заради студа.

"Попита ме четири или пет пъти дали може да лети вместо мен. По някаква причина извадих от джоба си монета от 50 цента и я хвърлих. Той избра "ези“ и се падна "ези“. Тогава и казах на Бъди: „Няма да дойда. Аз и Ричи хвърлихме чоп, той ще заеме мястото ми“. Бъди каза: "Хубаво“, разказа чак през 2007 г. Олсъп.

Първоначално Олсъп е записан като една от жертвите, тъй като е дал документите и портфейла си на Холи с молба да прибере пощата му, когато кацне в Минесота.

В същото време бъдещата кънтри звезда Уейлън Дженингс, който тогава свири на бас китара, отстъпва мястото си на настиналия се в автобуса Биг Бопър.

Когато Холи научава за размяната, казва на майтап на Дженингс:

"Надявам се, че ще замръзнете в старата бракма", на което Уейлън отвръща:

"Аз пък се надявам, че самолетът ще катастрофира".

Тази закачка впоследствие преследва Дженингс през целия му живот.

А години по-късно Олсъп открива клуб, който нарича "Ези" в памет на страната на монетата, която спасява живота му. Той умира чак на 85 години.

И цял живот си спомня как самолетът - червен "Бийчкрафт Бонанза", излита малко след 1 часа в полунощ. Скоро силният вятър предизвиква силна снежна буря и намалява драстично видимостта. Заслепен, пилотът Артър Питърсън се обърква и забива самолета в земята само на 13 км от летището. Едното крило удря заледената повърхност, малкият самолет се преобръща няколко пъти и най-накрая се забива в бодливата тел на ограда на царевична нива. Тримата музиканти и пилотът загиват на място. 
 
Собственикът на самолета го открива едва към 9 часа на другата сутринт по време на въздушно търсене.
 
Трагедията е огромна - Бъди Холи е на 22 години, а Ричи Валънс едва на 17.

Холи е роден на 7 септември 1936 година в Лъбок, Тексас. Запалва се по рокендрола, след като вижда изпълнение на Елвис Пресли през 1955 г. Създава и музикалната група „ Крикетс”, чийто първи запис излиза през 1957-а. Следващата година той се жени за Мария Елена Сантяго Холи. Песента му True Love Ways е посветена на нея. Много от неговите почитатели научават за женитбата му едва след неговата смърт. Погребан е родния си град. Мястото на катастрофата е само на 8 км от градчето. Там има негов паметник с китара и плочи. Холи е един от първите, включени в Залата на рокендрол славата.

Ричард Стивън Валенсуела, както е истинското име на Ричи Валънс, е от мексикански произход, но е роден на 13 май 1941 година в Пакойма, район на Лос Анджелис. Неговата кариера на китарист, вокалист и текстописец продължава само осем месеца, но за това време той създава няколко хита, среди които "Ла Бамба“ - по-който по-късно е създаден хитовият едноименен клип, и „Дона“ - името на неговата любима. 

Години по-късно, в памет на Ричи, Бъди и Биг Бопър, 3 февруари е обявен за Деня, в който музиката умря (The Day the Music Died - фраза от песента на американския певец Дон МакЛийн "Американски пай" (1971).