"Понякога са нужни 20 секунди смелост, 20 секунди на истината, какво и да ни струва това", каза красивата актриса пред Мон Дьо.

Вижте снимки на Яна >>

Яна разказа как още от 12-годишна се шляела по улиците и съвсем естествено попаднала в лоша среда. Тя сподели, че е била много дива.

"На 16 г. се влюбих в най-готиното момче на квартала. Той беше 18-годишен и попаднах в графата на т.нар. жертви на насилие", разказва Яна и допълва: "Всичко започна с шамар. Типичният случая, в който млад, гневен тийнейджър използва чисто физическата си сила да се чувства господар на някой, който е по-слаб от него."

Маринова споделя, че е била от тежките случаи и е търпяла 8-9 месеца. Приятелят ѝ дори я прострелял. Тогава той я оставил в болница и избягал.

"По-лошото е, че после простих. Продължих да живея по този начин, като в един момент вече започнах да осъзнавам. Срещнах по-ценни хора, които започнаха да ми наливат акъл в главата и успях да се откъсна", споделя актрисата.

"За мен беше нормално да вади оръжие срещу мен. Нямаше кой да ми покаже кое е нормалното. Не се опитвам да го извиня, а да разкажа как се случва", спомня си Яна.

Според нея конфликтът е ескалирал от средата. Младежът е пиел или взимал някакви наркотици, след което се появявала параноята, която избивала в насилие.

"Помня гнева. Виждаш животно, което няма никаква логика и думи, които да могат да го озаптят. Помня, че се страхувах, но трябваше да изчакам и да намеря начин да избягам", разказва още Маринова.

Според нея най-добрият начин една жертва на насилие да се избави е да намери пари и да избяга, и вече дистанционно да търси връзка с организации, които помагат на жертви на насилие, както и с органите на реда. "Трябва да избягаш, защото докато си в близост до насилника, той ти влияе. Страхуваш се за живота си и не можеш да вземеш правилното решение", съветва Маринова.

"Много е различно сега, когато се връщам назад. Тогава сигурно е било страх, безнадежност. Помня, че ме заплашваше, но всичко опира до момента, в който решаваш да с опълчиш", спомня си още Маринова.

Тя изтъкна още, че жертвите на насилие на получават адекватна защита от органите на реда. На практика, когато някоя жена подаде жалба, след това викат насилника, който представя своята версия, след което той намира жертвата си, пребива я и тя оттегля жалбата си. Компетентните органи не се занимават повече със случая, а жената продължава своя кошмар.