Но сигурно ще се изненадате, че тези пет незабравими звезди никога не са печелили Оскар:

Марчело Мастрояни


Неговата звезда изгрява във филма на Федерико Фелини "Сладък живот". В него Марчело Мастрояни играе ролята на жизнерадостния италианец, който търси любовта и щастието. Едва ли има друг чуждестранен актьор, който да се е радвал на по-голяма популярност в САЩ. За своите над 70 роли Мастрояни получава три номинации за Оскар, но нито веднъж не печели наградата.

Ричард Бъртън

Още с първата си роля в холивудска продукция ("Братовчедката Рейчъл") роденият в Уелс Ричард Бъртън привлича вниманието на журито. Но при връчването на наградите Оскар Бъртън не чува името си. И така цели седем пъти. По-лош късмет има единствено Питър О'Тул, който може да се похвали с цели осем номинации, но също никога не печели Оскар.

Марлене Дитрих


Германската актриса Марлене Дитрих също така и не печели престижната награда. При това кариерата ѝ започва многообещаващо: филмът "Синият ангел" проправя пътя на берлинчанката към Холивуд. Номинирана е за Оскар още за първата си роля в холивудска продукция ("Мароко"). Но си остава само с номинацията.

Алфред Хичкок

Никой друг не умее да се заиграва толкова добре със страховете на зрителите. Филмите на Алфред Хичкок "Птиците", "Психо" и "Прозорец към двора" са истински шедьоври, а използвани от него техники и похвати, като т.нар. "Вертиго ефект", са и до днес в репертоара на редица режисьори. Но Хичкок така и не печели Оскар. А е номиниран цели пет пъти.

Ридли Скот

Филмите му "Пришълецът" и "Блейд Рънър" са класика в научнофантастичния жанр, но не бяха номинирани за режисура. Ридли Скот обаче все още има шанс да получи престижната награда, тъй като и на 80 години британският режисьор продължава да работи активно. С "Всичките пари на света" очевидно няма да се получи, но пък следващият му проект - екранизация на сагата за Мерлин - може и да му донесе успех.

*Текстът е публикуван тук >>