Как издръжката се превърна в част от войната между половете? И защо стереотипа за „златотърсачките“ съвсем не е явление, характерно само за нашите географски ширини?
Бритни Спиърс и Кевин Федърлейн в далечната 2004 г.
Бритни Спиърс и Кевин Федърлейн в далечната 2004 г.
 © wenn

Първият аналог на издръжката е далеч по-древен от 9-те брака на За За Габор. И ни връща дори по-назад от филма „Издръжка“ от 1949 г., който разиграва версия на познатата схема за финансовите спорове след развода.

Идеята за присъждането на издръжка при раздяла датира още от вавилонския крал Хамурапи и неговата справедливост в стил „Око за око, зъб за зъб“. Според неговите закони, ако един мъж иска да се раздели с жена, която му е родила дете, той трябва да й даде процент от богатството си (а ако не са имали деца, поне да й върне зестрата).

    Третият пол

Няколко хилядолетия по-късно светът става свидетел на друг тип история. Годината е 1970, а действието се развива в Щатите, където на Уилям Ор, съдружник от Сан Франциско, не му достигнали 5 хиляди долара, за да плати издръжката на бившата си съпруга, която бил зарязал в Алабама.

Вместо да й плати, той решил да съди държавата. Според него, законът несправедливо се основавал на архаични разбирания и полови стереотипи. Аргументът на Ор се радвал на добра гласност в епохата на гражданските права. И макар адвокатът на Лилиан – бившата съпруга на Ор, да настоявал, че издръжката е израз на признание, един вид обезщетение за дългите години на дискриминация спрямо жените, Върховният съд, който се бил заел с делото, намерил основания в искането на Ор.

Разводът на Джейн Фонда с втория ѝ съпруг ѝ струва 10 милиона долара.
Разводът на Джейн Фонда с втория ѝ съпруг ѝ струва 10 милиона долара.
© wenn

„Старото схващане, че обикновено мъжът е източникът на доходи в семейството, повече не може да оправдава статут, който е дискриминационен на база пол“, пише в решението на съда по делото „Ор срещу Ор“ от 1979 г. Оттогава издръжката се присъжда въз основа на финансовите показатели, вместо на семейните роли, и всички щати пренаписват законите си така, че да са полово неутрални.

    Пред съда

Победата била горчива за Уилям Ор, който тъкмо бил оглавил технологичната компания на брат си и това автоматично го правело по-платежоспособен от бившата г-жа Ор. Уилям бил осъден да плати на Лилиан пълната сума, за която навремето не му достигнали 5-те хиляди долара.

Това обаче не било кой знае каква победа и за жените, борещи се за равноправие. „От 200 години жените се изправят пред съдиите и казват: „Имам право.“ А ето, че Американският върховен съд току-що заяви: „Хей, мъжете са толкова добри, колкото и жените“, ликува известният тогава бракоразводен адвокат Раул Фелдър.

                    15 САНТИМЕНТАЛНИ ЦИТАТА НА ЗВЕЗДНИТЕ ДВОЙКИ ЗА РАЗВОДА

Същата година Американското бюро по труда за пръв път измерва огромната разлика в заплащанията на мъжете и жените (които тогава получавали средно едва 62% от възнагражденията на силния пол). Разводът само увеличавал тази пропаст. Според данните от 1985 г., ако един мъж се разведе, стандартът му на живот се подобрявал с 42% в годината след това, докато този на жената и децата му се понижавал със 73%.

„Срещам много жени в съда, които не успяват да си намерят работа, защото трябва да се грижат за тези малки деца“, коментира тогава социоложката Лионор Вайцман, която твърди, че е чувала съдиите да казват на тези жени: „Ами, това е свободата в резултат на женските права. Вървете и си намерете работа.“

    Холивудски дела

Дълго време след това, ако сме чували за истории, в които жена плаща на мъжа си, за да го „разкара“, в повечето от тях е ставало дума за някоя богата и известна дама.

Например за Джейн Фонда, чийто развод с втория ѝ съпруг ѝ струва 10 милиона долара. Или Розан Бар, която издържаше своя пръв цели 16 години. Или пък Джоан Колинс – нейният четвърти съпруг (шведската рок звезда Питър Холм) си поиска месечна издръжка от 80 хиляди долара след само 13 месеца брак. „Не ви ли е под достойнството?“, е въпрос на ТВ водещия Фил Донахю към пресметливия швед.

Джей Ло плаща за развода си с Крис Джъд 14 милиона долара.
Джей Ло плаща за развода си с Крис Джъд 14 милиона долара.
© wenn

И докато го задава, поглежда многозначително към публиката, която се превива от смях, защото дори през 1987 г. идеята за мъж, който е финансово подкрепян от жена, е изглеждала нелепа. В края на краищата, е било тъкмо обратното в продължение на хиляди години. Холм все пак получава 80-те хиляди, но не за месец, а всичко на всичко.

Следват още такива истории – Джей Ло плаща на танцьора си съпруг Крис Джъд 14 милиона; Розан (отново) се разделя с пари заради провален брак, този път с 50 милиона, които отиват за Том Арнолд; Бритни плаща на танцьора Кевин Федърлейн „скромния“ един милион... И не че не си личи от километри, че тези дами е трябвало да стоят надалеч от своя обслужващ антураж, но постепенно и жени извън шоубизнеса започват да си стъпват на краката и да изкарват впечатляващо добри пари.

Източник: elle.bg