Представители на покойния британски автор Ейдриан Джейкъбс заведоха миналия юни дело за плагиатство срещу издателската къща “Блумсбъри”, която публикува книгите за Хари Потър. Те твърдят, че четвъртата книга от поредицата - “Хари Потър и огненият бокал”, е копие на книгата на Джейкъбс от 1987 г. “Приключенията на Уил магьосника”. Ищците твърдят, че в книгата са заимствани много идеи като затвори и болници за магьосници. Оказало се, че Джейкъбс и Роулинг имали общ агент - Кристофър Литъл.

Досега процесът бе насочен само срещу “Блумсбъри”, но наскоро ищците са решили да включат в него и самата Роулинг.

“Очаквам процес за милиарди долари. Бих казал че 1 млрд. е консервативно предположение”, казва австралийският агент Макс Марксън, който е представител на близките на покойния автор.

Самият Ейдриан Джейкъбс навремето бил бизнесмен милионер и адвокат. Обичал да разказва на децата приказки за магьосници и накрая приятелите му го убедили да издаде книга с такива истории. Така през 1987 г. на пазара се появила “Приключенията на Уил магьосника”. От книгата били продадени едва 5000 копия. Същата година той фалирал заради срив на фондовата борса. Умира през 1997 г. в крайна бедност.

Джоан Роулинг твърди, че дори не е чувала за него и изобщо не е чела книгата му.