Вижте Ел Макферсън в България >>

Китаецът нареди 18 свои картини в Националната галерия за чуждестранно изкуство. Цените на неговите платна тръгват от 500 хиляди долара и надминават милион и половина. Изложените платна са от личната колекция на Зенг Фанжи, сред които картини от серията "Маски" (Mask Series), с която той печели световна популярност през 90-те години на миналия век. През 2008 г. Зенг Фанжи поставя световен аукционен рекорд за китайско съвременно изкуство, като картина от серията е продадена за 9,7 милиона долара на търг на "Кристис".

Независимо в коя точка на света Зенг Фанджи открива изложба, тя винаги се превръща в сензация. Присъствието му сега в София е артсъбитие от световна величина. Фанжи е у нас по покана на бизнесмена и меценат Спас Русев, негова е и заслугата за дългия списък от елитни гости.

Министърът на културата Вежди Рашидов в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов награди Фанжи със “Златен век”. Отличието прие и световно известния дизайнер Томи Хилфигър, а други 5 ВИП персони получиха грамоти за принос в световната култура.


Фанжи е роден в китайския град Вухан и е на 46 години. Всяка негова изложба е с различни послания, които никога не се повтарят. Фанжи споделя, че за него е чест да покаже творбите си в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София.