Музикантите излязоха на сцената точно в 20.10 ч на 20.10.2010-а. Началото поставиха „Чамбао” и китарата на Тони Кантеро с фламенко, след което се появи и самият Васко Василев с тениска и дънки под бурните аплодисменти на публиката. На подиума се качи и най-малката сестра на Васко ­ Виви. Тя е майстор на перкусиите и наскоро е спечелила трета награда на конкурс по маримба в Париж. Бившата му интимна приятелка Памела Никълсън пък изневери за част от шоуто на любимите си клавири с акордеон. Тя не се стърпя, слезе в залата и танцува танго, пише Монитор.

Вижте снимки >>

Целият концерт беше самата любов ­ към обичаните хора и към музиката. Започна с вечната "Кармен" с аранжимент на Васко и на виртуозите от "Чамбао" ­ фламенко китарата на Тони Кантеро, Тони Ромеро ­ пиано, Хуан Ередия ­ перкусии, Хуан Хименес ­ контрабас. Юбилярят посвети и "секция", както сам каза, „на скъпите ми хора, моите родители и семейството ми“. Със сестра си Виви изпълни "Токата" от цигуларя и композитор Петър Христозков, учител на техния баща по цигулка. А "борбите с татко" Васко "разказа" с виртуозната интерпретация на "Танц със саби" от балета "Гаяне" на Арам Хачатурян. Но преди това цигуларят "подари" на всички майки и жени след фиестата на "Кармен" една циганска песен, пресъздадена в музиката на Антонин Дворжак.

Свободата, с която „Чамбао”, Памела и Васко Василев свириха, беше хипнотизираща ­ те танцуваха, веселиха се и пренасяха всеки един слушател с бързината на светлината от една асоциация в друга.

"Благодаря на испанското посолство и на вас, защото нямам спонсори за този концерт и вие, моята публика, сте моите спонсори“, каза на финала на шоуто Васко. Във фоайето на залата след концерта той даваше автографи повече от два часа върху книгата си "Васко 40", издадена на три езика ­ български, английски и испански.
.